Akcie

Akcie USA v úterý mírně rostly

Středa 7. listopad 2018 15:42

Akcie USA v úterý posilovaly. Silné zprávy firemních zisků a uklidnění tlaků mezinárodního obchodu posílily akcie sektorů materiály a průmysl. Obchodní objemy byly ale nízké. Nejistota výsledku kongresových voleb USA vedla investory k vyčkávání.

Finanční trhy se připravovaly na to, že Republikánská strana prezidenta USA Donalda Trumpa ztratí kontrolu většinu nad dolní komorou zákonodárného sboru, Sněmovnou reprezentantů. Trh ale čekal, že si udrží většinu v horní komoře Kongresu, v Senátu.

Ostatní scénáře ovšem slibovaly rozličný vývoj akciového trhu. Proto investoři raději nové pozice tolik neotevíraly. Ekonomové se obávali, že rozdělený Kongres (obě strany by třímaly většinu jen v jedné komoře parlamentu) by vedl k blokaci Trumpových profiremních a prospotřebitelských reforem a zvýšil by obavy politické nestability. Kongresový pat ale nemusí být pro akciový trh nehorší variantou.

Ta by mohla nastat v případě zisku většiny v obou komorách parlamentu Demokratickou stranu. Pak by mohl dojít i na silnější pokles cen akcií. Naopak potvrzení kontroly republikány nad Sněmovnou reprezentantů i Senátem mohl dle trhu akcie posílit v očekávání dalšího snižování daní a deregulace ekonomiky.

Konstruktivní Čína, akcie průmyslu rostly

Sektor průmyslu citlivý na dění mezinárodního obchodu rovněž silně rostl. Víceprezident Číny Wang Čchi-šan totiž řekl, že Čína je připravena jednat a pracovat s USA na vyřešení obchodních sporů. Průmysl patří k odvětvím významně zapojeném ve světovém zahraničním obchodu. Proto se jej nejistoty obav nebezpečí rizik protekcionismu v podobě obchodních válek a cel těsně dotýkají. Obchodní války a rostoucí úrokové sazby patří k největším rizikům ekonomického růstu a tím i vyhlídek akciového trhu.

Akcie producenta hnojiv Mosaic rostly 7,7 % a akcie Martin Marietta Materials posilovaly až 6,8 % po silných výsledcích.

Akcie sektoru zdravotní péče obdržely podporu růstu 17,6 % akcie Milan NV a růstu 4,3 % akcie farmaceutického řetězce CVS Health po jejich výsledcích.

Sektor bude pod podrobnějším pohledem. Tlak vládní administrativy na snížení cen léků na předpis zahájil již současný prezident. Téma by se v případě volebního úspěchu Demokratické strany v kongresu totiž mohlo dočkat větší pozornosti.

10 z 11 hlavních sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 trhů ve volební úterý posilovalo. Největší zisk v úterní druhé části úterní obchodní seance vykazoval index materiálů, 1,3 %.

Část pozornosti investorů už začíná hledat Fed a jeho zasedání monetární politiky resp. úr. sazeb. Centrální banka se sejde netradičně až ve středu a rozhodnutí spolu s komentářem vydá den poté. Trh zvýšení hlavní úr. sazby nečeká. Ta by měla přijít v prosinci a příští rok. Ekonomice se daří nadále robustně růst díky silnému zvyšování spotřeby domácností. Centrální banku ale mohlo zaskočit nečekaně velké oslabení investic, rezidenčního trhu i růstu světové ekonomiky. Proto komentáře Fed může vydat komentáře tlumící výhled zvyšování úr. sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web