Akcie

Akciové trhy: Obavy mezinárodního obchodu v úterý zatřásly Wall Streetem, DJIA přišel o letošní zisk

Středa 20. červen 2018 12:55

Akcie USA v úterý klesly, když prudká eskalace sporu mezinárodního obchodu USA a Číny otřásl trhy a Index Dow Jones Industrial Average poklesem ztratil letošní zisk.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tám by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Trh do cen akcií více započítává možnost, že rétorika mezinárodního obchodu by mohla znamenat víc, než jen vyjednávací vyjednávací taktiku.

Akcie Boeingu, největšího exportéra USA do Číny a tím i hlavního reprezentanta tlaků obchodních nepokojů USA a Číny klesly 3,8 %. Tento pokles nejvíc oslabil Index Dow Jones Industrial Average. Tyto poklesy srazily Index průmyslu S&P do poklesu 2,1 %. Jde o jeho nejsilnější denní pokles za posledních téměř dva měsíce.

Akcie producentů čipů klesly taky protože značná čásdt jejich prodejů směřuje do Číny.

Index S&P 500 klesl 0,4 % na 2 763 bodů, Index Dow Jones Industrial Average přišel o 1,2 % na 24 700 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,3 % na 7 726 bodů. Další akciové tituly této kategorie, producent staveních strojů a zařízení Caterpillar resp. přepravce zboží Fedex přišly o 3,6 % resp. 2,0 % v případě cen jejich akcií.

Přes poklesy v celodenním zůčtování ovšem hlavní akciové indexy značně zkrátily své ztráty z počátku seance, kdy na trh obchodní bouře plně dolehla. Index Dow Jones Industrial Average krátce klesl pod svůj 100-denní klouzavý průměr, od hladiny se ale odrazil výše. Nicméně tento hlavní akicový index uzavřel obchodní seanci pod svým 50-denním klouzavým průměrem.

Podle investorů soudě dle eskalujicí rétoriky mezinárodního obchodu pokles cen akcií USA byl relativně malý. Lze zatím hledat imunitu trhu vůči místy drsné rétorice čelních představitelů států založené na přesvědčení, že ta pouze znamená vymezování a hledání nejlepší vyjednávací pozice vedoucí k dohodě. Bez ní by totiž plné rozpoutání obchodní války přineslo k již utrženým další velké hospodářské škody. Jenže další eskalace sporu mezinárodního obchodu tuto imunitu narušuje a oslabuje ceny akcií.

Poklesy akciových trhů rovněž byly menší než oslabení jiných akciových trhů. Je to dáno tím, že ve srovnání s jinými zeměmi USA nejsou tolik relativně exponovány vůči zahraničnímu obchodu.

Investoři přesunovali kapitál do bezpečnějších aktiv, kromě státních dluhopisů USA, což vedlo k jejich posílení a snížení jejich výnosů taky do akciových defenzivních sektorů jako jsou telekomunikace, veřejné služby a spotřebitelské základní zboží charakteristických stabilitou svého cenového růstu a štědřejší výplatou dividend, což z nich činí investiční alternativu státních dluhopisů USA . Posílení akcií defenzivních sektorů je dáno i snížením tržních výnosů a tedy i oslabení atraktivity konkurence bezpečnějších aktiv v podobě státních dluhopisů USA pro akcie defenzivních sektorů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web