Akcie

Akciové trhy USA: Akcie propadly s obavami z obchodních válek

Pondělí 26. březen 2018 11:33

Hlavní akciové indexy USA v pátek silně oslabily s růstem nervozity kvůli potenciální obchodní válce USA a Číny. Investoři nemají jasno o její podobě a řeší rizika svých investic. V případě její rapidní eskalace to může být pro trh významný faktor.

Prezident USA Trump plánuje cla na čínské zboží v hodnotě 60 mld. USD. Čína zase plánuje uvalit cla na importy USA včetně ovoce a vína v hodnotě 3 mld. USD. Podle Bloomberg News citovala názor čínského velvyslance v USA, že země zvažuje všechny možnosati v odpovědi na cla, což může zahrnovat i redukci nákupu amerických státních dluhopisů. Čína patří k nejvýznamnějším držitelům amerického dluhu dílem kvůli velké nerovnováze vzájemné obchodní výměny resp. značnému deficitu obchodní bilance USA v obchodu s Čínou, Případné významnější změny portfolia čínské finanční politiky by mohly přinést větší otřesy amerického klíčového finančního systému a tím i celé ekonomiky. Případná slabost amerických státních dluhopisů by vedla k růstu dolarové úr. sazby, což by bylo nepříznivé pro americké akciové trhy, v ohrožení by byl i dolar.

Ve volatilní páteční seanci Index S&P 500 oslabil 2,1 % na 2 588 bodů s intradenním minimem jen lehce nad klíčovou technickou podporou 200-denního klouzavého průměru indexu 2 585 bodů, 9,9 % pod svým rekordem z 26. ledna s mezitýdenní ztrátou 6 %. Index Dow Jones Industrial Average klesl 1,8 % na 23 533 bodů, 11,6 % pod maximem dosaženým 26. ledna s nejnižší závěrkou od potvrzení korekce v únoru, 5,7 % níže v týdenním srovnání. Index Nasdaq Composite klesl 2,4 % na 6 993 bodů. Index je 6,5 % pod úrovní z konce minulého týdne. Hlavní akciové indexy se tak přiblížily k únorovému minimu znamenající korekci trhu s největší týdenní ztrátou od ledna 2016.

Index CBOE Volatility VIX, nejsledovanější ukazatel očekávané krátkodobé volatility Indexu S&P 500 vzrostl 1,5 bodu na 24,87 bodu, nejvyšší závěr od 13. února.

Finanční sektor ztrácel ze všech odvětví nejvíce, 3 % při volatilním obchodování v závislosti na pohybu těkavých výnosů amerických státních dluhopisů, na nichž je závislý. Ty totiž patří k hlavním ukazatelům úrokových sazeb USA. Pokles úrokové míry je pro banky nepříznivý, snižuje jim totiž ziskové marže.

Technologické akcie byly sráženy oslabením cen akcií titulů jako Facebook, Amazon.com, Microsoft a Alphabet. Podsektor polovodičů měřený The Philadelphia Semiconductor Index padl 3,3 % taky po kvartální zprávě Micron Technology’s zvyšující obavy poklesu cen flash pamětí typu NAND, stěžejním produktu Micron Technology’s.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web