Akcie

Akciové trhy USA: Akcie v pátek oslabily, pokles táhly banky, konflikt v Sýrii

Pondělí 16. duben 2018 10:43

Akcie finančníclh institucí v pátek táhly pokles amerických akciových trhů poté, co výsledky velkých bank nenadchly. Na akcie rovněž nepříznivě působila obava plošnějšího konfliktu v Sýrii. Naopak růst cen ropy pomohl posílení akcií sektoru energie.

Index S&P bank klesl 2,6 % a širší finanční index S&P ztratil 1,6 %, nejvíc z 11 hlavních sektorů S&P. Naopak nejvíce ze všech sektorů S&P rostly index energie , 1,1 % s růstem cen ropy.

Akcie JPMorgan Chase, největší banky USA z pohledu aktiv oslabila 2,7 % poté, co kvartální zisk banky mírně nenaplnil očekávání. Akcie JPMorgan Chase byly největší brzdou Indexu S&P 500. Akcie Wells Fargo klesla 3,4 % poté, co banka uvedla, že možná bude muset zaplatit pokutu 1 mld. USD zatímco akcie Citigroup klesly 1,6 % vzdor faktu, že zisk překonal očekávání.

Akcie USA v pátek klesaly ještě více poté, co ministerstvo zahraničí oznámilo, že má důkaz, že Sýrie provedla nedávný úrok chemickými zbraněmi.

V pátek Index S&P 500 klesl 0,3 % na 2 656 bodů, Index Dow Jones Industrial Average klesl 0,5 % na 24 360 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,5 % na 7 107 bodů. V týdenním srovnání nicméně Index S&P 500 vzrostl 2,0 %, Index Dow Jones Industrial Average 1,8 % a Index Nasdaq Composite přidal 2,8 %.

Výsledková sezóna firem USA se ve druhé polovině dubna rozjede naplno. V pondělí hlásí výsledky např. Bank of America, Netflix či Charles Schwab. Na trhy čekají v pondělí rovněž makroekonomické zprávy, březnové Maloobchodní tržby mají potvrdit solidní růst spotřeby domácností, dubnový Index průmyslové/ek. aktivity Fed New York má přinést zpomalení růstu ek. aktivity, ten však zůstával solidní. Data by tak měla stále příznivá pro akcie a dolar, nepříznivá pro dluhopisy a zlato.

Trh dle Thomson Reuters čeká, že zisky firem Indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně 18,6 %, nejvíce za posledních 7 let. Zatímco ekonomika USA stále vykazuje příznivý vývoj, tento rok jsou akciové trhy pod tlakem geopolitických událostí. Vysoce postavení zákonodárci Ruska v pátek uvedli, že dolní komora parlamentu zváží návrh zákona umožňující Rusku zakázat nebo omezit vybrané importy USA v reakci na nové sankce USA na ruské oligarchy a funkcionáře. Akcie firmy Boeing oslabila 2,4 % poté, co ruský zákonodárce řekl, že země může firmě zastavit dodávky titanu. Události s motory pro letouny Boeingu 787 Dreamliner rovněž přispěly k poklesu cen akcií firmy.

Akcie firmy Tesla roslty 2,1 % poté, co její zakladatel a šéf Elon Musk řekl, že producent elektrických automomobilů bude ve třetím a čtvrtém čtvrtletí ziskový a nebude potřebovat tento rok získat další peníze.

Objem obchodů na amerických burzách v pátek byl podprůměrný, 5,78 mld. akciíve srovnání s průměrem 7,22 mld. zobchodovaných akcií celé obchodní seance v posledních 20 obchodních dnech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web