Akcie

Akciové trhy USA: Akcie v úterý rostly díky posílení cen ropy, růst blokuje aféra Facebook

Středa 21. březen 2018 11:22

Americké akcie v úterý mírně posílily, kdy vyšší ceny ropy posílily akcie firem sektoru energií. Vzestup akcií byl zbržděn dalším pokles akcií Facebook. Akcie firem finančího sektoru rostly vzhledem k dnešnímu zasedání Fed úr. sazeb (19.00 SEČ)

Ceny ropy rostly víc než 2 % na třítýdenní maximum s podporou tlaků na Středním východě a s možností dalších poklesů produkce surové ropy Venezuely. S&P index energií taky proto rostl 0,8 %, což bylo jasně nejvíc z 11 hlavních sektorů S&P 500.

Akcie Facebook končily níže 2,6 % nad dřívějším minimem. Firma oznámila, že čelí dotazům Federální obchodní komise USA jak politická konzultační firma zapojená do kampaně prezidenta Donalda Trumpa získávala osobní data uživatelů Facebooku. Akcie oslabila 9 % během posledních dvou seancí, což je nejsilněší dvoudenní pokles od února 2016. Tento pokles měl významný vliv na akcie. Právníci USA a Evropy požadují vysvětlení, jak konzultační firma Cambridge Analytica získala přistup k datům a proč Facebook neinformoval uživatele. To vyvolává otázky sektoru diskrétnosti spotřebitelů a jestli je na obzoru přísnější regulace, která by mohla zbrzdit růst firmy.

Obavy z regulace stáhly v úterý akcie dalších firem sociálních médii a fondů. Akcie Snapu klesly 2,6 %, akcie Twitteru propadly 10,4 %. ETF The Global X Social Media ztratil 0,9 %.

Index Dow Jones Industrial Average včera rostl 0,5 % na 24 727 bodu, Index S&P 500 posílil 0,2 % na 2 717 bodu a Index Nasdaq Composite vzrostl 0,3 % na 7 364 bodu.

Akcie Oracle odepsala 9,4 % poté, co producent firemního software oznámil nižší než očekáváné kvartální tržby.

Finanční akcie včera drobně posilovaly s blížícímse rozhodnutím Fed monetární politiky a úr. sazeb (dnes v 19.00 SEČ). Trh téměř jistě čeká zvýšení hlavní úr. sazby o čtvrt procentního bodu. Vzhledem k možnému překvapení tak bude sledován hlavně doprovodný komentář k rozhodnutí a rovněž i projekce hlavních makroekonomických ukazatelů včetně hlavní úr. sazby. Trh ve shodě s poslední prosincovou projekcí úr. sazeb Fed čeká, že centrální banka zvýší základní úr. sazbu letos celkově třikrát, pro rok 2019 a 2020 Fed vidí optimální ejí dvojí zvýšení. Spekuluje se však, že Fed může letošní optimimum úrokového zvýšení posunout ke čtyřem zvýšení s možným navýšením i pro další roky. Nečekaně silná data ek. aktivity a trhu práce totiž byla v posledních měsících doplněna i drobným zvýšení inflace s přiblížením k inflačnímu cíli centrální banky. Fed se tak může obávat příliš nízké inflace méně a může se více zaměřit k řešení vyčerpaných pracovních kapacit ekonomiky tradičně řešených růstem úrokových sazeb. Případné navýšení vize optima úr. sazeb centrální bankou by bylo příznivé pro dolar, nepříznivé pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web