Akcie

Akciové trhy USA: Akcie ve středu oslabily kvůli poklesu akcie Amazon

Čtvrtek 29. březen 2018 14:24

Hlavní akciové indexy USA uzavřely středeční obchodování v minusu, když zisky akcií sektoru spotřebitelského základního zboží a zdravotní péče negoval prudký pokles cen akcií Amazon a pokračující slábnutí technologických akcií.

Během středy ještě pokračovaly výprodeje akcií ze závěru úterní obchodní seance po růstu cen akcií v pondělí (kvůli ochabnutí obav obchodní války s komentáři představitelů USA a Číny, které znamenají, že dvě největší světové ekonomiky budou o clech a obchodních rovnováhách jednat) s přesunem zájmu investorů k akciím defenzivnějších sektorů po zvýšené volatilitě v posledních týdnech.

Index S&P 500 oslabil 0,3 % na 2 605 bodů, Index Dow Jones Industrial Average stagnoval na 23 848 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,9 % na 6 949 bodů.

Vlajková loď světového segmentu e-commerce, Amazon.com, vykázal pokles cen akcií 6,7 % během obchodování s odpisem více než 53 mld. USD tržní hodnoty po zprávě, že prezident USA Donald Trump chce kontrolovat a omezit společnost. Akcie později ztráty snížila a končila den níže 4,4 %.

Akcie automobily a producenta baterií Tesla propadem 7,7 % prohloubily ztrátu posledních dnů se snížením kreditního ratingu a informací, že se vyšetřuje vážná nehoda a vznícení v Kalifornii.

Naopak ve středu rostly akcie defenzivních sektorů, spotřebitelské základní zboží, nemovitosti, telekomunikace a zdravotní péče. Podindex Indexu S&P 500 Energie vykázal ze všech 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500 největší ztrátu 2,0 % s poklesem cen surové ropy s růstem zásob USA, které překonaly očekávání, přestože naopak poklesy zásob benzínu a destilátů byly větší, než se čekalo.

Informace MInisterstva obchodu USA menšího zpomalení růstu HDP USA v 4Q než se čekalo resp. než bylo podle předběžných dat původně hlášeno kvůli nečekaně silnému zrychlení růstu spotřebitelských výdajů nejsilnějším tempem za poslední tři roky než bylo původně hlášeno se na trhu příliš neprojevily. Růst HDP vzrostl 2,9 % anualizovaně v 4Q 2017, předběžná data hlásila růst 2,5 %, trh čekal revizi růstu na 2,7 %. V 3Q růst HDP činil 3,2 %. Růst spotřebitelských výdajů měl dle odhadu trhu činit 3,8 % tak jak bylo minulý měsíc hlášeno, byl však povýšen na 4,0 %. V 3Q růst spotřebitelských výdajů činil 2,2 %.

Rychlejší růst ekonomiky může vybídnout Fed k dalšímu růstu hlavní úr. sazby. Centrální banka to naznačila její rychlejší navyšování při zasedání monetární politiky minulý týden.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web