Akcie

Akciové trhy USA: Akcie ve středu po Fedu oslabily

Čtvrtek 22. březen 2018 14:23

Americké akcie končily středeční obchodování celkově mírně níže, když hlavní akciové indexy odevzdaly zisky vytvořené v předchozím průběhu středeční obchodní seance po zasedání americké centrální banky.

Fed zvýšil hlavní úr. sazbu o 0,25 procentního bodu podle očekávání trhu, ale optimismus vývoje ekonomiky se promítá i v navýšení výhledu úr. sazeb. To může oslabit ek. růst. Ztráty tlumily zisky titulů sektoru energie.

Fed nově uvedl posílení ek. výhledu v posledních měsících. V tomto roce Fed čeká ještě dvojí zvýšení hlavní úr. sazby.

Optimističtější výhled se odráží rovněž v posílení projekcí růstu HDP, inflace i hlavní úrokové sazby. Zlepšení výhledu vývoje ekonomiky a posílení výhledu růstu úr. sazeb není výrazné. Fed taky posílil a zlepšil resp. snížil výhled míry nezaměstnanosti, v tomto případě je důležitá rostoucí odchylka od dlouhodobého normálu. Je znát tendence k silnějšímu růstu hlavní úr. sazby, projekce její trajektorie tak jestě může vzrůst.

Současně s oznámením závěrů zasedání Fed vzrostly sice ceny akcií ale taky výnos desetiletého amerického státního dluhopisu blízko k důležité hladině 3 % s měsíčním maximem 2,936 %, což následně přispělo k poklesu cen akcií. Právě relativně vysoká úroveň tohoto výnosu začátkem února přispěla k prudké tržní korekci akciového trhu. Vyšší úr. sazby jednak tlumí ek. aktivitu, jednak posilují americkou měnu a taky vytvářejí konkurenční alternativu investic do akcií, čímž celkově v důsledku redukují atraktivitu valuace akcií. Výnosy dluhopisů nicméně přes pokles akciového trhu zůstávají vysoko.

Akcie finančních titulů, které profitují z vyšších úr. sazeb kvůli posilování ek. aktivity a ziskových marží vzrostly po oznámení závěrů Fedu jen krátce, následně ale oslabily a končily v denním srovnání v pásmu stagnace. Akciové tituly sektorů citlivých na velikost úr. sazeb (veřejné služby, reality) oslabovaly.

Energetické tituly vykazovaly růst cen druhý den v řadě. Cena surové ropy totiž dosáhla na 6týdenní maximum po nečekaném poklesu amerických zásob surové ropy (který byl ale kompenzován nečekaným růstem zásob destilovaných produktů a nižším než očekávaným poklesem zásob benzínu) a trvajícím obavám z možného výpadku nabídky Středního Východu.

Na konci včerejšího obchodování Indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average klesly 0,2 % a Index Nasdaq Composite klesl 0,3 %.

Akcie Facebook rostly 0,7 %, čímž se zastavily nedávné výprodeje posledních dvou dnů, což valuaci firmy v podobě tržní kapitalizace snížilo 50 mld. USD. Poklesy přišly po zprávách zneužití dat, které vytvořilo širší otázky diskrétnosti spotřebitele/uživatele a potřeby přísnější regulace.

Ředitel Facebook Mark Zuckerberg v prohlášení řekl, že Faceboook “chyboval”.

Akcie General Mills propadly 8,9 % poté, co společnost snížila svůj celoroční výhled zisku kvůli vyšším nákladům dopravy a komodit. To vytvořilo tlak na akcie jiných potravinářských firem, takže akcie Kellogg včera oslabily 4 %, JM Smucker 4,2 % a ConAgra 2,9 %.

Southwest Airlines klesly 4,8 % poté, co dopravce snížil svou předpověď klíčového ukazatele tržeb. Akcie jiných aerolinek také klesaly, akcie NYSE Arca Airline oslabila 1,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web