Akcie

Akciové trhy USA: Amazon.com má koupit PillPack v odvětví maloobchodního prodeje léků

Čtvrtek 28. červen 2018 18:10

Amazon.com oznámil, že koupí online lékárnu PillPack. Transakce by se měla uzavřít během 2H 2018. Koupě PillPack je možná malý ale významný krok do sektoru zdravotní péče USA, který značně oslabil akcie distributorů a maloobchodních prodejců léků.

Na firmu si dle dubnové reportáže CNBC dělal zálusk i Walmart, který nabízel za její koupi méně než 1 mld. USD.

Investoři zavedených firem sektoru zdravotní péče krok ze strany Amazonu dlouho očekávali. Světově největší online maloobchodní prodejce může potenciálně narušit komplexní a autonomní segment aktivity léčiv USA.

PillPack organizuje a a doručuje léky na předpis. Jeho transakce postaví Amazon.com do čelní konkurence součansým maloobchodním prodejcům a distributorům léků jako jsou CVS Health a Walgreens Boots Alliance. Akcie obou firem v začátku obchodování ztratily více než 9 %. Akcie velkoobchodníků léčiv McKesson Corp, Cardinal Health a AmerisourceBergen rovněž prudce klesly. Akcie Amazon.com v ranním obchodování rostly 2,1 %. Investoři mají ještě v živé paměti vstup Amazon.com do potravinářského sektor kamenných obchodů akvizicí Whole foods Market. Akcie potravinářských kolosů jako Ahold, Mondelez, Kraft Heinz nabraly závratné klesající vibrace, jejichž důsledky firmy cítí ještě dnes.

Sektor zdravotní péče ale pro Amazon.com není zcela neprobádané teritorium. V lednu společně s Bershire Hathaway a JPMorgan Chase zformoval joint venture s cílem postavit se růstu nákladů zdravotní péče USA. Firmy oznámily, že využijí analýzu velkých dat a jiné nástroje vyspělých technologií ke zlepšení péče a omezení plýtvání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web