Akcie

Akciové trhy USA: General Electric po 100 letech potupně opustí Dow Jones Industrial Average

Čtvrtek 21. červen 2018 15:04

Průmyslový konglomerát General Electric poslední zbývající původní člen nejprestižnější akciové třicítky blue-chips Index Dow Jones Industrial Average bude po více než 100 letech odstraněn z tohoto indexu před začátkem obchodování 26. června.

V indexu společnost nahradí řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance. Informovala o tom firma S&P Dow Jones Indices, která index sestavuje.

Index Dow Jones sleduje akcie 30 firem, které by měly reprezentovat stav ekonomiky Spojených států. "Díky změně se index stane lepším indikátorem ekonomiky a akciového trhu," uvedl David Blitzer, předseda indexového výboru společnosti S&P Dow Jones Indices.

Společnost General Electric byla založena v roce 1892 a do indexu byla zařazena při jeho vzniku v roce 1896. Nepřetržitě je součástí indexu od roku 1907.

V posledních letech se však potýká s potížemi a cena jejích akcií klesla o téměř 80 procent ze svého maxima v roce 2000, napsala agentura Reuters. Letos akcie ztratila 15 %. Kurs jejího kursu byl opačný vývoji akciových indexů včetně Indexu Dow Jones Industrial Average, zatímco obecně akciové trhy jsou v dlouhodobém růstovém trendu, akcie General Electric trvaleji slábne. Svoje maximum akcie zasáhla na konci srpna 2000, přibližně rok předtím než dlouhodobý ředitel firmy Jack Welch předal otěže firmy Jeffreymu Immeltovi. Od té doby akcie ztratila 3/4 své hodnoty. Neblahý trend nezvrátila ani bohatá dividenda.

Pád výsledků a ceny akcie firmy se odráží i v ostré redukci významu firmy na firemním žebříčku. Podle tržní hodnoty je dnes General Electric šestým nejmenším členem Indexu Dow Jones Industrial Average, navíc jeho cena je z celé indexové třicítky nejnižší. Proto v cenově váženém indexu disponuje nejnižším vlivem.

Ještě v 90. letech minulého století General Electric byla dle tržní hodnoty akcií největší firmou USA až do roku 2005, kdy ji předstihl Exxon Mobil. V současnosti tržní kapitalizace General Electric činí 118 mld. USD, což je méně než 15 % velikosti Apple. General Electric společně s firmou 3M jsou v současnosti nejméně preferované akcie Dow Jones Industrial Average indexu.

Vyškrtnutí 126 let staré společnosti z elitní třicítky firem je sice pro akcionáře General Electric dost hořkou pilulkou, pro investory však neznamená nic víc, než jenom nepříjemnou publicitu. Tak jako tak, při starostech akcionářů General Electric v posledních kvartálech informace vyloučení z elitního akciového klubu jen malo lapálií. Společnost prochází složitou restrukturalizací s výzvami na její rozdělení a taky obdobím slabých zisků

Index Dow Jones Industrial Average je možná známější, profesionální investoři ale sledují a investují značně více kapitálu na pohyb akcií v širším indexu S&P 500, kde je vliv General Electric mnohem menší. Výprodej akcií GE kvůli jejich vyřazení z Indexu Dow Jones Industrial Average proto nelze očekávat, myslí si analytici, které oslovila Reuters. A to ani ze strany indexových investičních fondů.

Akcie General Electric po zprávě oslabily 0,5 % na 12,9 USD, akcie Walgreen Boots Alliance posilovaly 3,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web