Akcie

Akciové trhy USA: I v roce 2021 opět na sever, 9 % (průzkum Reuters)

Pátek 27. listopad 2020 19:30

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 má do konce roku 2021 stoupnout 9 % s tím, jak očekávané plošné spuštění koronavirové vakcíny povede oživení ekonomiky a korporátních výsledků z pandemie. Vyplývá to z průzkumu stratégů agenturou Reuters.

Po propadu indexu S&P 500 začátkem jara v důsledku koronavirového šoku se index vymrštil z březnového dna více než 60 % na historický rekord 16.11. Vůči začátku roku je index v zisku přibližně 10 %. 

Index S&P 500 má zakončit rok 2021 na hladině 3 900 bodů, což je + 9 % z jeho zavíracího maxima 23.11. 3 578 bodů. Vyplývá to z mediánové předpovědi 40 stratégů dotazovaných Reuters během posledních přibližně dvou týdnů. Na konci roku 2020 má index dosáhnout na úroveň 3 600 bodů, což je blízko momentální hladiny, dle mediánu průzkumu. Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average dle průzkumu zakončí příští rok 2021 na 32 500 bodech, tedy přibližně 10 výše vůči závěru indexu 23.11. 

Akciové burze má přihrát vakcína koronaviru, ek. oživení, výsledky voleb a ultraexpanzivní fiskální a monetární politika


Poslední důkazy vysoké míry efektivity experimentálních vakcín COVID-19 táhly postup akcií v listopadu. Stratégové v průzkumu uváděli progres vakcíny jako hlavní faktor jejich předpovědí. 

Analytici Wall Streetu dle dat I/B/E/S Refinitivu čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v roce 2021 vyskočí 23 % po poklesu více než 15 % v roce 2020. Většina respondentů, přibližně 2/3, rovněž míní, že zisky firem amerického akciového trhu se vrátí na svoji předkoronavirovou úroveň během roku. 

Investoři zůstávají optimističtí po výhře demokrata Joe Bidena v prezidentských volbách USA bez toho, aniž by se vzedmula politická modrá tsunami i zákonodárným sborem USA, tedy, že by Demokratická strana získala převahu nad Kongresem. Dosud demokraté ovládali pouze dolní komoru Kongresu, Sněmovnu reprezentantů, zatímco v horním shromáždění, Senátu, měli navrch republikáni. Volby tohoto roku ještě nejsou zcela u konce, ale podle téměř konečných výsledků demokraté většinu ve Sněmovně reprezentantů sice udrží, ale v menší podobě než po předchozích volbách před dvěmi lety. V Senátu před rozhodujícími kláními v Georgii 5.1. je zřejmé, že republikáni mírnou většinu ve ztenčené podobě udrží, nebo o ni přijdou. 

Investoři se obávali, že pokud Demokratická strana vedle Bílého domu jasně získá i Kongres, mohlo by to vést k razantnímu zvýšení firemních daní a tím i k redukci zisků společností a rovněž k těsnější regulaci finančního sektoru, kterou prosazuje progresivnější křídlo demokratů. 

Investoři rovněž oceňují vůči trhu příznivé nominace členů vlády Bidenovy administrativy. Janet Yellenová, bývalá guvernérka centrální banky USA Federálního rezervního systému, o níž média v současnosti velmi živě počítají do funkce ministryně financí má přinést zkušenosti, dobrou kooperaci s Fedem, kde má stále spoustu aktivních kontaktů a rovněž i perspektivu vydatné fiskální pomoci ekonomice. 

Dalším plusem pro akciové trhy USA příští rok má být opakovaný slib Fedu, že ekonomiku provede těžkou koronavirovou dobou trvající ultraexpanzivní monetární politikou včetně kvantitativního uvolňování a téměř nulových úrokových sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web