Akcie

Akciové trhy USA: Index DJIA ve čtvrtek klesl poosmé v řadě kvůli obchodním válkám, Amazon oslabil

Pátek 22. červen 2018 15:12

Akcie USA ve čtvrtek oslabily a Index Dow Jones Industrial Average klesl poosmé v řadě s další slabostí akcií průmyslových podniků. Akcie Amazon.com a jiných online prodejců klesly po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o výběru prodejní daně států USA.

Nejvyšší soud USA rozhodl, že státy mohou od internetových maloobchodů požadovat, aby od zákazníků vybírali prodejní daně. Dosavadní norma zvýhodňovala online obchody vůči kamenným obchodům, protože v určitých případech nemusely zákazníkům zmíněnou daň účtovat. Akcie Amazonu oslabily 1,9 %, časem se ztráta snížia na 1,1 %. Akcie jiných online maloobchodníků rovněž ztrácely, Ebay 3,2 %, Overstock.com 7,2 % a Etsy 1,4 %.

Velké průmyslové firmy a producenti automobilů USA byli pod tlakem poté, co německý Daimler snížil svoji předpověď zisku pro tento rok a BMW oznámila, že hledá "strategické možnosti” kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou. Akcie Fordu ztratily 1,4 %, akcie General Motors klesly 2,0 % a akcie Tesly přišly o 4,1 %. Index automobilů a jejich komponent Indexu S&P 500 klesl 1,8 %.

Reprezentanti tlaků obchodních válek, producenti letadel a stavebních strojů Boeing a Caterpillar vykázaly pokles cen akcií 1,5 % resp. 2,5 %. Index sektoru průmyslu S&P ztratil 1,2 %. Navíc klesl posedmé v posledních osmi obchodních dnech.

V úterý akciové trhy oslabily potém, co nejnovější hrozba mezinárodního obchodu resp. cel na čínský import do USA prezidenta USA Donalda Trumpa varovala před eskalací obchodního sporu USA - Čína.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tám by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Trh do cen akcií více započítává možnost, že rétorika mezinárodního obchodu by mohla znamenat víc, než jen vyjednávací vyjednávací taktiku.

Navíc USA jsou pod tlakem jiných zemí svoji protekcionistickou obchodní politiku. Evropská unie začne od pátku import zboží USA zatěžovat cly 25 % poté, co USA uvalily cla na dovoz oceli a hliníku EU do USA začátkem června.

Index S&P 500 klesl 0,6 % na 2 750 bodů, Index Dow Jones Industrial Average ztratil 0,8 % na 24 462 bodů a Index Nasdaq Composite přišel o 0,9 % ze své hodnoty na 7 713 bodů.

Nejvíce ztrátovým sektorem ale ve čtvrteční seance byly energie, jejichž index oslabil 1,9 %, když cena ropy klesla před zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), od níž obchodníci čekali navášení produkce.

Index S&P 500 nepříznivě zatížil i Intel poklesem svých akcií 2,4 % poté, co ředitel firmy Brian Krzanich rezignoval po šetření ukazující vztah se zaměstnankyní firmy v minulosti porušující firemní politiku.

Světlým bodem čtvrtečního obchodování byly výsledky některých firem, např. Kroger se blýskl silnými kvartálními daty a jeho akcie vyskočila 9,7 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web