Akcie

Akciové trhy USA: Index Nasdaq Composite ve čtvrtek na rekordu, Index S&P 500 po datech a ECB posílil

Pátek 15. červen 2018 11:46

Index S&P 500 ve čtvrtek vzrostl a Index Nasdaq Composite dosáhl další rekordní závírací hodnoty poté, co ECB oznámila, že do poloviny roku 2019 nezvýší hlavní úrokovou sazbu a po silných ekonomických datech USA.

Zesílený robustní růst maloobchodních tržeb USA značně překonávající tržní odhady byl oznámen ve stejný moment jako informace, že celkové žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesly na minimum od roku 1973. Data potvrzují silný růst spotřeby domácností a trhu práce.

Den předtím Fed zvýšil hlavní úrokovou sazbu a naznačil možnost, že ji do konce roku zvýší ještě dvakrát. Před zasedáním se čekalo pouze jedno takové zvýšení, i když rozdíl očekávání dělící oba scénáře nebyl velký.

I tento krok ale přiliš nepřekvapuje, Fed v minulosti naznačoval, že projekce jen trojího letošního zvýšení o 1/4 procentního bodu jen mírně převažuje scénář, že hlavní úroková sazba bude zvýšena čtyřikrát. Fed totiž na posledních zasedáních monetární politiky zlepšil ekonomický výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil vetší důvěru v růst inflace a větší zvyšování hlavní úrokové sazby v dalších kvartálech a letech. Fed tak reflektuje robustní růst ekonomiky, trh práce téměř ve stavu plné zaměstnanosti a rovnovážnou inflaci.

ECB ECB podle očekávání nezměnila hlavní úrokovou sazbu a oznámila, že uzavře svůj program výkupu dluhopisů do konce roku ale signalizovala, že jakékoliv zvýšení hlavní úrokové sazby nepřijde dříve než ve druhém pololetí 2019.

Komentáře ECB růstu HDP a inflace ale byly jinak docela optimistické a jestřábí. Klíčový vzkaz zůstává zachován, ECB nadále kvůli silnějšímu růstu ekonomiky počítá s tím, že se (podkladová) inflace ze svých slabých hodnot dokonce již blíží a že se střednědobě přiblíží svému cíli inflace, který je stanoven mírně pod 2,0 % s podporou monetární politiky, probíhající ekonomické expanze spojené s vyčerpáváním rezerv ekonomiky a posílením růstu mezd.

ECB přes názory opatrnosti některých bankéřů bankovní rady signalizuje, že si přeje utlumit monetární expanzi v podobě nákupu cenných papírů zřejmě kvůli potřebě zvýšení tržní úr. sazby kvůli rizikům stability finančních trhů plynoucích z dlouhodobě nulových úr. sazeb a tím i nebezpečí tendence nadměrného čerpání rizika. To je potvrzení základního předpokladu dosavadní tendence rétoriky ECB připravující trhy na blížící se útlum silné monetární expanze, kterou ECB razí od června roku 2017. Taková politika vede k růstu tržních úrokových výnosů. Aby měla důvod monetární expanzi utlumit, potřebuje nutně konzistentní zvýšení inflace nebo aspoň signály tohoto jevu. Inflace ale je zatím příliš nízká, zejména její jádro (bez cen potravin a energií) vůči inflačnímu cíli ECB. Proto ECB vsází na silnější růst ekonomiky, který se časem může projevit v posilování trhu práce a mzdových tlacích a tím i vyšší inflaci.

Index finančního sektoru citlivého na vývoj úrokových sazeb (ziskové marže a zisky rostou s růstem úrokových sazeb a naopak) v Inddxu S&P 500 nejvíc ztratil. Pokles byl veden oslabením akcií JPMorgan Chase 1,8 % s tím, jak výnosy státních dluhopisů USA klesly se zprávou, že ECB bude držet nulovou hlavní úrokovou sazbu déle, než mnoho investorů čekalo. Tato akcie rovněž nejvíc stlačila Index Dow Jones Industrial Average.

Index S&P 500 vzrostl 0,3 % na 2 782 bod, Index Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 25 175 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,9 % na 7 761 bodů.

Sektory veřejných služeb, diskreční spotřeby a telekomunikací vykazovaly největší zisky.

Akcie 21st Century Fox vzrostla 2,1 % poté, co firma Comcast nabídla za její aktiva 65 mld. USD s cílem přebít konkurenční nabídku na stejná aktiva Walt Disney o 20 %.

Akcie Royal Caribbean Cruises poskočily výše 5,2 % poté, co firma koupila podíl 66,7 % ve firmě Silversea Cruises za 1 mld. USD.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web