Akcie

Akciové trhy USA: Jednání USA a Číny snižuje nebezpečí obchodní války, v pondělí akcie prudce rostly

Úterý 27. březen 2018 13:22

Americké akciové trhy v pondělí zaznamenaly svůj procentuálně nejrůstovější den za posledních 2 a 1/2 roku od 26.8. 2015. s poklesem nejistoty a obav obchodní války se zprávami, že USA a Čína mají zájem jednat o clech a obchodních nerovnováhách.

Americké akciové trhy v pondělí zaznamenaly svůj procentuálně nejrůstovější den za posledních 2 a 1/2 roku od 26.8. 2015, Index Dow Jones Industrial Average vykázal třetí největší bodový růst v historii s poklesem nejistoty a obav obchodní války se zprávami, že USA a Čína mají zájem jednat o clech a obchodních nerovnováhách.

Růst cen akcií podpořený růstem cen technologických akcií následuje naopak po nejhorší týdenní výkonnosti akciových idnexů od ledna 2016. Vzestup indexu S&P 500 smazal něco méně než polovinu ztráty téměř 6 % minulého týdne. Tehdy pokles zčásti vyvolaly tlaky kolem plánu prezidenta USA uvalit cla na čínský import v hodnotě až 60 mld. USD, dodatečně ke clům zadaných na solární panely, ocel a hliník.

Tlaky byly ale rozmělněny činským premiérem Li Kche-čchiangem, jenž opakoval slíbil pokračování obchodních jednání včetně vstřícných kroků pro americké firmy včetně jednoduššího přístupu amerických firem na čínské trhy. V podobném cílevědomém ale uklidňujícím duchu se vyjadřují i USA. Jejich ministr financí Steve Mnuchin v neděli řekl, že věří, že USA mohou s Čínou dosáhnout dohodu v některých otázkách. Cla ale podle Mnuchina nemohou být odložena pokud nebude dosažena přijatelná dohoda.

Podle investorů obchodníci využili velkého poklesu valuací minulého týdne nicméně situace je daleko od stabilizace mimo jiné kvůli politické nejistotě.

Index S&P 500 posílil 2,7 % na 2 659 bodů, Index Dow Jones Industrial Average vzrostl 2,8 % na 24 203 bodů. V absolutním vyjádření bodově třetí nejsilnější přírůstek Inddexu Dow Jones Industrial Average zaostává pouze za dvěma růsty v době ochabující světové finanční a hospodářské krize v říjnu 2008. Index Nasdaq Composite vzrostl 3,3 % na 7221 bodů.

Všech 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 uzavřelo v plusovém teritoriu, nejvíce vzrostly technologie a finance, 4,0 % (nejsilnější růst od srpna 2015) a 3,2 % (nejsilnější růst od listopadu 2016).

CBOE Index volatility VIX, nejsledovanější barometr očekávané krátkodobé volatility Indexu S&P 500 klesl 3,8 bodů na 21,03 bodů.

Akcie Microsoft pomohla hlavním akciovým indexům výše růstem 7,6 %. Morgan Stanley totiž navýšila svůj cenový cíl na tuto akcii technologické firmy s komentářem, že tržní hodnota může dosáhnout 1 bil. USD díky zlepšeným ziskovým maržím a růstu cloud aktivit.

Akcie Intel poskočila 6,3 % výš s povýšením hodnocení titulu brokerem Raymond James na “market perform”.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web