Akcie

Akciové trhy USA: Nervozita z obchodních válek v pátek stáhla Wall Street do poklesu

Pondělí 18. červen 2018 12:57

Akcie Wall Streetu skončily v pátek níže. Obchodování se vyznačovalo silnými obchodními objemy. Původní obavy eskalace obchodního sporu USA a Číny ale během dne slábly.

Pátek byl dnem “quadruple witching day”, kdy kvartálně současně expirují opce a futures kontrakty USA. Tento efekt posiluje obchodní objemy s tím jak investoři nahrazují expirující pozice. Obchodní objemy byly nejsilnější od 8. února. Tehdy ovšem zuřila silná volatilita silné tržní korekce. Hlavní akciový index S&P 500 oslabil na dosud nejnižší úroveň tohoto roku Objemy na burzách dosáhly 9,9 mld. akcií ve srovnání s průměrem celé seance posledních dvaceti obchodních dnů 6,9 mld. akcií.

Prezident USA Donald Trump v pátek oznámil zavedení cel na import Číny za 50 mld. USD. Čína hrozí odvetou v podobné výši. Pro tento případ již Trump chystá cla na další importy čínského zboží v dojnásobné hodnotě. I k takovému opatření Čína slibuje odpověď.

Prezident USA Donald Trump zveřejnil seznam strategicky důležitých zboží, jež budou zatížena cly 25 % od 6. července. Čína prostřednictvím svého Ministerstva obchodu tento krok hrozbou čínských obchodních zájmů a bezpečnosti. Čína zveřejnila svůj vlastní seznam dovozů USA do Číny, jež se budou týkat cla. Cílem cel bude sója, letadla, autmobily a chemické produkty.

Obě země spolu vedly tři kola rozhovorů na vysoké úrovni od začátku května, kompromis ale zatím nebyl dosažen. Podle zdrojů se znalostí tématu Trump nebyl spokojen s čínskou nabídkou koupě dodatečných 70 mld. USD zemědělských a energetických produktů USA a jiného zboží.

Několik kol vyjednávání selhalo vyřešit stížnosti USA čínské průmyslové politiky, přístupu na čínský trh a rozsáhlý obchodní deficit USA v obchodě s Čínou, jenž loni dosáhl 375 mld. USD. Zahraniční firmy si dlouhodobě stěžují na vynucené technologické transfery a tržní restrikce. Trump slíbil vynucení férových a recipročních obchodních vztahů s Čínou.

Hlavní akciové indexy nejvíce oslabovaly akciové tituly považované za nejcitlivější vůči obavám obchodních válek. Akcie Boeingu, největšího exportéra USA do Číny klesly 1,3 %, akcie producenta stavebního vybavení Caterpillaru a chemického obra DowDupont oslabily 2,0 % resp. 0,9 %.

Index S&P 500 klesl 0,1 % na 2 779 bodů, Index Dow Jones Industrial Average klesl 0,3 % na 25 090 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,2 % na 7 746 bodů. V týdenním srovnání Index Dow Jones Industrial Average klesl 0,9 %, Index S&P 500 stagnoval a Index Nasdaq Composite vzrostl 1,3 %.

Index sektor energií ztratil v procentuálním vyjádření nejvíce, 2,1 % s tím jak ceny ropy oslabily více než 3 % před zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tento týden.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web