Akcie

Akciové trhy USA: Série poklesu Indexu Dow Jones Industrial Average v pátek zastavena díky růstu ropy

Pondělí 25. červen 2018 14:55

Indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average v pátek posílily, když Index Dow Jones Industrial Average zastavil svůj osmidenní pokles. Podporu mu daly energetické tituly díky růstu ceny ropy po zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)

Ztráty technologických titulů ovšem omezily Nasdaq Composite.

Cena surové ropy USA posílila 4,6 % na 68,58 USD/barel, ropa Brent zpevnila 3,4 % na 75,55 USD/barel poté, co Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odsouhlasili mírný vzestup produkce surové ropy aby kompenzovala omezení produkce v době rostoucí globální poptávky.

Akcie Exxon Mobilu posílily 2,1 % a akcie Chevronu vzrostly 2,0 %. Oba tituly nejvíce podpořily posílení růst Indexu S&P 500. Index energií Indexu S&P 500 vzrostl 2,2 %, v červnu nejsilněji.

Růst ceny ropy v předchozích kvartálech posílily sektor energií o víc než 11 % od začátku druhého čtvrtletí tohoto roku, nejvíce ze všech 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500.

Poklesy technologických titulů vedly poklesem 14,2 % akcie firmy Red Hat která poskytuje open source software poté, co společnost oznámila výhled tržeb současného čtvrtletí a tohoto roku, které nestačily na tržní očekávání kvůli posilujícímu dolaru.

Index S&P 500 vzrostl 0,2 % na 2 755 bod, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,5 % na 24 581 bodů a Index Nasdaq Composite oslabil 0,3 % na 7 693 bodů. Zobchodováno bylo 9,7 mld. akcií na burzách USA, značně nad denním průměrem posledních 20ti obchodních seancí 7,17 mld. akcií. Část tohoto jevu, který přišel v pozdní fázi obchodní seance souvisí s úpravou nastavení indexů FTSE Russell stanovenou po uzavření obchodní seance. V týdenním srovnání Index S&P 500 oslabil 0,9 %, Index Dow Jones Industrial Average ztratil 2 % a Index Nasdaq Composite poklesl 0,7 %.

Obavy mezinárodního obchodu nicméně stále trvají, zvláště poté, co prezident USA Donald Trump pohrozil zavedením cel 20 % na všechny importy automobilů Evropské unie do USA. Oznámení přišlo měsíc poté, co administrativa USA zahájila šetření zda importy automobilů znamenají riziko národní bezpečnosti. Oslabily ale taky akcie producenta motocyklů USA Harley-Davidson 2,3 %. Firma již dříve varovala před významným dopadem na své tržby, jestliže EU v odvetě rozhodne zvýšit cla na motockly. Index automobilů a jejich součástek S&P klesl 0,5 %.

Podobná hrozba obchodní války existuje v současnosti v obchodě USA - Čína, ale i ve vztazích USA a jiných obchodních partnerů.

Nebezpečí obchodních válek stlačilo Index Dow Jones Industrial Average níže v posledních osmi obchodních seancích s tím, jak velké průmyslové firmy jako Boeing a Caterpillar patřící k hlavním exportérům USA a proto reprezentující tlaky obchodních válek oslabily tento index. Investoři se obávají odvety ze strany Číny, EU a jiných obchodních partnerů, která se již potvrzuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web