Akcie

Akciové trhy USA: Ve středu rekord Nasdaq Composite, Dow Jones Industrial Average mírně oslabil

Čtvrtek 21. červen 2018 11:20

Index Nasdaq Composite ve středu uzavřel na rekordu. Pomohlo mu posílení posílení akcií firem s velkou kapitalizací technologického sektoru a odvětví diskreční spotřeby.

Indexy Dow Jones Industrial Average a S&P 500 byly ještě pod tlakem obav eskalace obchodního sporu USA - Čína.

Akcie Twenty-First Century Fox vzrostla 7,5 % pot, co Walt Disney, jehož akcie vzrostla 1 %, navýšil svou nabídku na některé aktiva firmy na 71,3 mld. USD s cílem překonat nabídku Comcastu.

Index S&P 500 zastavil svůj pokles v předchozích třech obchodních dnech, když posílení akcií mediálního sektoru pomohlo růstu sektoru diskreční spotřeby.

Komponenty tzv. skupiny akcií FAANG sdružující velké technologické firmy také rostly: akcie Facebooku Alphabetu a Amazon.com vzrostly 2,3 %, 0,5 % resp. 0,9 %. Akcie těchto firem nebyly příliš ovlivněny obavami mezinárodního obchodu. 4 z 5ti těchto titulů dosáhlo během obchodní seance na svůj nový rekord.

V úterý akciové trhy oslabily poté, co nejnovější hrozba mezinárodního obchodu resp. cel na čínský import do USA prezidenta USA Donalda Trump varovala před eskalací obchodního sporu USA - Čína.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tám by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Trh do cen akcií více započítává možnost, že rétorika mezinárodního obchodu by mohla znamenat víc, než jen vyjednávací vyjednávací taktiku.

Navíc USA jsou pod tlakem jiných zemí svoji protekcionistickou obchodní politiku. Evropská unie začne od pátku import zboží USA zatěžovat cly 25 % poté, co USA uvalily cla na dovoz oceli a hliníku EU do USA začátkem června.

Index S&P 500 vzrostl 0,2 % na 2 767 bodů, Index Dow Jones Industrial Average oslavil 0,2 % na 24 658 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,7 % na 7 782 bodů.

Akcie General Electric poslední zbývající původní člen prestižní třicítky blue-chips Index Dow Jones Industrial Average oslabily 0,5 % po zprávě, že společnost bude odstraněna z tohoto indexu před začátkem obchodování 26. června. Akcie Walgreens Boots Alliance, lékárenského řetězce prodávajícího vedle farmaceutických výrobků také welness produkty, dětskou výživu nebo bio potraviny, který nahradí General Electric v Indexu Dow Jones Industrial Average, posílily 5,2 %.

Akcie Starbucks propadly 9,1 % poté, co světově největší řetězec kaváren svojí kvartální předpovědí růstu tržeb zklamal tržní odhady.

Akcie Oraclu značně klesly, 7,5 %, poté, co tento producent software zklamal svojí předpovědí zisku pro probíhající čtvrtletí tržní očekávání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web