Akcie

Akciové trhy USA: Wall Street v pondělí oslabil pod tíhou eskalujících hrozeb obchodních válek

Úterý 26. červen 2018 14:21

Rostoucí spor mezinárodního obchodu mezi USA a jinými hlavními ekonomikami v pondělí oslabil akcie USA. Způsobil tak hlavním akciovým indexům S&P 500 a Nasdaqu Composite jeich největší ztráty za více než dva měsíce.

Index Dow Jones Industrial Average obchodní seanci zakončil pod svým 200-denním klouzavým průměrem, který indikuje bod zlomu dlouhodobých trendů poprvé od ledna 2016.

Index S&P 500 začátkem pondělí klesl místy až 2 % kvůli zprávám, že Ministerstvi financí USA pracuje na opatření znemožňující firmám s minimálně 25 % čínským vlastnictvím aby kupovaly technologické firmy USA. Ministr financí USA Steven Mnuchin v twitterové zprávě upřesnil, že restrikce budou platit nikoliv specificky pro Čínu ale "pro všechny země, které zkouší ukrást technologie USA”.

Hlavní akciové indexy USA později ztráty kompenzovaly s komentáři obchodního poradce Bílého domu Petera Navarra v interview pro CNBC naznačující mírnější postoj vůči investičním restrikcím. Podle investorů Navarrovy komentáře akciím pomohly, ale zcela neodsstranily nejistotu mezinárodního obchodu.

Ztráty byly patrné na akciích více sektorů, nejvíce však oslabovaly technologické akcie. Index technologických akcií Nasdaq Composite klesl 2,1 % a index technologií S&P odevzdal 2,3 % v největším denním poklesu za posledních více než dva měsíce. Akcie největších technologických firem známých pod zkratkou FANG, které táhly růst akciových trhů USA oslabily poté, co minulý týden zapsaly nové rekordy v intradenním obchodování. Akcie Facebooku oslabily 2,7 %, akcie Amazon.com ztratily 3,1 %, akcie Netflixu přišly o 6,5 % a akcie Alphabetu oslabily 2,6 %.

Další vrásky investorům přidala firma Harley Davidson oznámením, že přesune produkci motocyklů vyvážených do Evropské unie do svých mezinárodních továren. Právě motocykly této firmy vyvážené z USA do EU patří do zboží odvetných cel. Akcie padla 6 % možná i kvůli kritice prezidenta USA Donalda Trumpa jejího kroku. Oznámení motocyklové ikony zvýšilo obavy, že eskalující obchodní hrozby mohou vést k podobným krokům jiných firem, což může snížit růst HDP USA. Trh si začíná uvědomovat, že eskalace rétoriky mezinárodního obchodu vede k reálným důsledkům.

Index volatility CBOE známý jako indikátor strachu Wall Streetu vyšplhal na nejsilnější úroveň za poslední měsíc.

Index S&P 500 v pondělí klesl 1,4 % na 2 717 bodů, Index Dow Jones Industrial Average oslabil 1,3 % na 24 253 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 2,1 % na 7 532 bodů.

Akcie Campbell Soup přidala v Indexu S&P 500 nejvíce, 9,4 % po zprávě New York Post, že Kraft Heinz zvažuje koupi firmy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web