Akcie

Akciové trhy USA: Wall Street v pondělí přidal zisky, optimismus obchodu limitovaly defenzivní akcie

Úterý 15. květen 2018 12:31

Wall Street v pondělí přidal mírný zisk ve volatilní seanci když slabost defenzivních akcií kompenzovala optimismus spojený se smířlivými poznámkami prezidenta USA Donalda Trumpa k čínské firmě ZTE uklidňující obchodní tlaky mezi USA a Čínou.

Index S&P 500 přišel o část svých zisků poté, co během seance dosáhl na téměř na dvouměsíční maximum, na konci obchodování nicméně index skončil v zisku.

Trump v neděli slíbil pomoci čínské komunikační firmě ZTE k rychlému obnovení aktivity přibližně měsíc poté, co Ministerstvo obchodu zavedlo zákaz prodejů firem USA této firmě. Trumpův obrat přichází v době, kdy se tento týden mají obnovit rozhovory na vysoké úrovni dvou největších ekonomik světa poté, co smíšená rétorika mezi oběmi zeměmi přiživila obavy, že mohou být uvalena odvetná cla. Trh tak doufá, že obě země dosáhnou dohody přijatelné oběma zemím a současně neznamenající obchodní válku. Zpráva ZTE tak má na trhy hlavně dopad v podobě signálu zvolnění napětí mezi oběma titány světové ekonomiky.

|nformace ZTE pomohly akciím producenta optických součástek USA Acacia Communications k růstu 8,7 %. Akcie Oclaro a Lumentum Holdings vzrostly 2,9 % resp. 2,2 %.

Akcie zbrojovek jako Raytheon, Lockheed Martin a Northrop Grumman slábly s tím jak investoři poukazovaly na slábnoucí geopolitické tlaky.

Index S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 730 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,3 % na 24 899 bodů a Index Nasdaq Composite vzrostl 0,1 % na 7 411 bodů. Obchodování na burzích USA včera dosáhlo slabších objemů, 5,96 mld. akcií ve srovnání s průměrem celé seance za posledních 20 obchodních dnů 6,65 mld. akcií.

Podle dat Thomson Reuters 91 % firem Indexu S&P 500 již zveřejnilo své výsledky za první čtvrtletí s růstem zisku 26,1 %. Část trhu se ptá, zda data nejsou až příliš dobrá s tím, jak vytváří velmi těžkou srovnávací základnu výsledkům za rok a jak na to odpoví trh?

Ve včerejším obchodování z 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500 nejvíce ztrácely akcie defenzivních odvětví veřejných služeb, telekomunikací, a nemovitostí. Naopak akcie odvětví zdravotní péče vykázaly největší zisk poté, co Trumpova administrativa zveřejnila své návrhy cen léků. Firmy sektoru energie registrovaly růsty cen akcií s tím, jak ceny ropy rostly po zprávě OPEC, že globální přebytek ropy již byl téměř eliminován.

Méně kapitalizované akcie firem USA vykazují lepší výkonnost než akcie větších firem. I když hlavní akciový index firem s nižší tržní kapitalizací Russell 2 000 oslabil 0,2 %, během dne se pohyboval téměř na rekordním maximu.

Akcie herních spoleřností poskořily s tím, jak nejvyšší soud připravil cestu státům legalizovat sportovní sázení. Akcie provozovatele platforem kasin a závodů Penn National posílila 4,7 %, akcie firem Caesars Entertainment a Madison Square Garden vzrostly 5,5 % resp. 2,6 %.

Akcie Xerox oslabila 4,3 % kvůli zrušení plánovaného obchodu za 6,1 mld. USD s Fujifilm Holdings.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web