Akcie

Akciový trh USA: Akcie mírně oslabily s nejasnou obchodní dohodou USA a Číny, pozornost se přesouvá k firemním výsledkům

Úterý 15. říjen 2019 16:25

Wall Street v pondělí zamířil na jih s tím jak nejistoty po nedávných obchodních jednáních Spojených států amerických a Čínské lidové republiky oslabily sentiment. Investoři rovněž obracejí pozornost k nadcházející firemní výsledkové sezóně třetího čtvrtletí USA, která plným tempem startuje v úterý.

Naděje, že nedávné jednání mezinárodního obchodu USA a Číny přinese pokrok se snížila. Čína totiž naznačila, že další obchodní rozhovory jsou třeba. Čína se k připravované a prezidentem USA Donaldem Trumpem oslavované první části obchodní dohody mezi oběma největšími ekonomikami světa vyjadřovala značně zdrženlivě, pokud vůbec a pouze ocenila pokrok v jednání. Žádná dohoda ještě podepsána nebyla a i sám Trump připustil možnost dalšího krachu tohoto kola jednání. Zvýšená dovozní cla obou zemí na importy produktů svého obchodního partnera stále platí. Jediným faktickým formálním úspěchem obchodní diplomacie je odklad zvýšení dovozních cel USA na import zboží Číny za 250 mld. USD o 5 procentních bodů na 30 %. Toto zvýšení bylo původně plánováno na 1.10. 2019 a posléze odloženo na 15.10. 2019.

Firemní výsledková sezóna USA (3Q) startuje!


Firemní výsledková sezóna USA třetího čtvrtletí neformálně energicky zahájí od 15.10. Svoje výsledky třetího čtvrtletí tak v úterý zveřejní řada hlavních firem ekonomiky Johnson & Johnson (JNJ.N) a UnitedHealth Group (UHC.N). Ve stejný den své výsledky ohlásí i největší banky USA, JPMorgan & Chase (JPM.N), Goldman Sachs Group (GS.N), Citigroup (C.N) a Wells Fargo (WFC.N). Ty mají reportovat meziroční pokles zisku 1,2 %. Šlo by o jeho první meziroční pokles za poslední tři roky kvůli nízkým úrokovým sazbám (které limitují ziskové marže depozit a úvěrů bank) a kvůli globálnímu hospodářskému oslabení kvůli dlouhodobě stále eskalujujícímu vařícímu vleklému světovému neklidu nejistot obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. Dalším důvodem je stále odkládané nejisté odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Tyto faktory omezují ekonomický růst hlavních světových ekonomik a stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center, hlavně eurozóny a celé světové ekonomiky a děsí finanční a komoditní trhy.

Analytici čekají, že zisky firem hlavního akciového indexu USA &P 500 ve třetím čtvrtletí dle dat Refinitivu oslabily 3,2 %. Šlo by tak o první pokles od recese zisků skončené v roce 2016. Před rokem tyto zisky posílily 12,1 % a předchozí čtvrtletí dle předpovědi vzrostly 0,8 %.

Akcie Nike vzrostly se zvýšením hodnocení


Akcie Nike v pondělí vyrostly 1,1 % poté, co Bank of America Merrill Lynch zvýšila hodnocení akcie tohoto producenta sportovního oblečení a obuvy na “neutrální” z “podvýkonnost”.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 0,1 % na 2 966 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,1 % na 26 787 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) odepsal 0,1 % na 8 049 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo podprůměrných 4,73 mld. akcií, neboť v tento den byl svátek Kryštofa Kolumba a dluhopisové trhy byly zavřeny. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo zhruba 6,86 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web