Akcie

Akciový trh USA: Akcie po vyhlášení národní nouze divoce posílily

Pondělí 16. březen 2020 16:27

Wall Street v pátek podnikl prudké posílení poté, co prezident Spojených států amerických Donald Trump vyhlásili stav národní nouze k boji s rapidně se šířícím koronavirem. Přesto hlavní akciové indexy USA utrpěly v týdenním součtu mohutné ztráty.



Ve volatilní obchodní seanci všechny tři hlavní akciové indexy vyskočily více než 6 % v úvodu obchodování předtím, než se zisk hlavního akciového indexu USA S&P 500 smrskl na 0,55 %. Poté ale k závěru obchodního dne index zamířil opět strmě výš s tím jak Trump s vedoucími představiteli průmyslu oznámil federální pomoc 50 mld. USD boje s nemocí. 

Přesto hlavní akciové indexy USA zůstávaly za svými historicky rekordními maximy poloviny února 2020 s týdenními poklesy přinejmenším 8 %. Po dosažení rekordních maxim akciové trhy jsou v zajetí divokých tržních poklesů. Počet dnů jejich poklesů minimálně 1 % byl v tomto období podobný jako v celém roce 2019. Páteční růst hlavního akciového indexu S&P 500 byl procentuálně nejsilnější denní růst od 28.10. 2008, tedy od doby světové finanční a hospodářské krize. 

Akce producenta letadel Boeing (BA.N) v pátek vyskočily 9,99 %, ale utrpěly svůj největší týdenní pokles ve své historii s růstem obav zvýšení poklesu hotovosti firmy a jejích hospodářských výsledků. 

Akcie Applu (AAPL.O) v pátek vzlétly 11,98 % a patřily k hlavním tahounům růstu indexu S&P 500 a hlavního akciového indexu Dow Jones Industrial Average s tím jak producent iPhonů oznámil, že znovu otevře všech svých 42 značkových prodeje v Čínské lidové republice.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 9,29 % na 2 711 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzlétl 9,36 % na 23 186 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) propadl 9,35 % na 7 875 bodů.

V pátek se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 17,1 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 13,02 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web