Akcie

Akciový trh USA: Akcie se přiblížily rekordním hodnotám jak Fed uklidnil obavy Wall Streetu

Čtvrtek 20. červen 2019 15:48

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve středu vzrostl blízko jeho rekordní hladině poté, co Fed sice cíl své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate dle očekávání trhu nezměnil, ale naznačil jeho možné snížení v dalších kvartálech.

Fed tak povzbudil investory znejistělé zvýšenými nejistotami obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií a taky některými slabými makroekonomickými daty

Růst průmyslové výroby je již více měsíců slabý a růst zaměstnanosti v květnu nečekaně silně zpomalil. Navíc některé inflační ukazatele silně klesly. Například hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů začátkem roku nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) meziročně i mezikvartálně jasně zamířil značně dolů.

Trh se obává i kauzality obchodních válek a ekonomického růstu, tedy, že by obchodní konflikt USA a Číny mohl významně oslabit ekonomický růst.

Fed naznačil snížení úrokových sazeb

Fed řekl, že "bude jednat přiměřeně, aby udržel” ekonomickou expanzi. Centrální banka rovněž citelně snížila výhled inflace včetně její jádrové složky pod její cíl a naznačila též možnost snížení její hlavní úrokové sazby ještě letos nebo příští rok o 0,25 až o 0,5 procentního bodu.

Centrální banka v této souvislosti odstranila předchozí slib, že bude “trpělivá” s přizpůsobováním úrokových sazeb.

Signály snížení úrokových sazeb zvýšily Index S&P 500 a taky hlavní akciový indeex USA Dow Jones Industrial Average do vzdálenosti jednoho procenta od jejich zavíracích historických rekordních maxim stanovených na přelomu dubna a května. Dalším důvodem proč akciové trhy v posledních dnech a týdnech v červnu rostly byly i obnovené naděje konce vleklé obchodní války USA a Číny. Index S&P 500 v červnu vzrostl 6 %.

Akcie firem finančního sektoru i bank ve středu odepsaly 0,2 %. Nižší úrokové sazby snižují ziskové marže depozit a úvěrů bank.

Růst akcií Allerganu pomohl sektoru zdravotní péče

Akcie sektoru zdravotní péče ve středu vzrostly 1 % s pomocí zisků akcií firem UnitedHealth Group, Pfizer a Allergan.

Akcie Allerganu ve středu posílily 6,2 % poté, co producent léků oznámil, že jeho lék na zácpu vyvíjený společně s Ironwood Pharmaceuticals zlepšil symptomy pacientů trpících syndromem podrážděných střev se zácpou.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,3 % na 2 926 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 26 504 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,4 % na 7 987 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,5 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,8 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web