Akcie

Akciový trh USA: Akcie vzrostly třetí den v řadě kvůli makroekonomickým a firemním zprávám

Pátek 17. květen 2019 14:08

Wall Street ve čtvrtek zavíral výše. Příznivé firemní výsledky a makroekonomická data, jež překonala tržní očekávání obnovila nákupní náladu trhu. Růst burzy táhly akcie technologických firem.

Všechny tři hlavní akciové indexy Spojených států amerických o část svých zisků v závěru obchodní seance přišly a jejich zvýšení tak ve čtvrtek dosahovalo “jen” 0,8 - 1,0 %. Hlavní akciový index USA S&P 500 se dostal zpět do blízkosti svého historického rekordního maxima, které posunul 30.4. Ve čtvrtek zavíral 2 % pod tímto rekordem.

Všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 ve čtvrtek posílilo. Největší procentuální zisky registrovaly akciové sektory materiály, finance adiskreční spotřeba.

Dubnová zahájení/povolení staveb domů a květnový index Fedu Philadelphia příjemně překvapily

Zatímco eskalující celní válka USA a Čínské lidové republiky stále trh znepokojuje, příznivá makroekonomická data a kvartální firemní výsledky pomohla uklidnit nervozitu spojenou s nejistotami obav nebezpečí mezináordního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek.

Zahájení a povolení staveb domů podle ministerstva obchodu USA v dubnu překonalo očekávání. Květnový index ekonomické aktivity dle průmyslových firem Federální rezervní banky Philadelphia vzrostl značně víc, než se čekalo. Růst ekonomické aktivity tak posílil nečekaně silně, z nízké na solidní úroveň.

Walmart a Cisco Systems výseldky příjemně překvapily

Akcie Walmartu ve čtvrtek zpevnily 1,4 % poté, co výsledky prvního čtvrtletí firmy překonaly analytická očekávání.

Akcie Cisco Systems vykázaly největší procentuální růst od února 2016, 6,7 %, po kvartálích výsledcích, které překonaly očekávání.

USA zařadily Huawei na černou listinu, akcie Nvidie ale po výsledcích rostly

USA zařadily čínskou firmu Huawei Technologies na seznam společností, které mají zakázáno získávat komponenty a technologie od firem USA bez předchozího souhlasu. Akcie dodavatelů Huawei Qorvo, Skyworks Solutions, Qualcomm, Xilinx a Micron Technology oslabily.

Akcie Nvidie ale v poburzovním obchodování po zavření primárního akciového trhu zpevňovaly více než 4 % poté, co dodavatel Huawei Technologies zveřejnil své kvartální výsledky.

Hlavní index firem podnikajících v sektoru polovodičů PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia ve čtvrtek ztratil 1,7 %.

Příznivá firemní výsledková sezóna USA (1Q) s ohledem na překonávání očekávání lehce za průměrem

Celkově příznivá firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí je v cílové rovince. Z 457 firem indexu S&P 500, které již své výsledky reportovalo 75,0 % dle dat Refinitivu překonalo očekávání zisku. To je mírně za průměrem překonávané očekávání trhu posledních čtyř kvartálů 76 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v období leden - březen vzrostly 1,4 %. Očekávání je výrazně optimističtější vůči 1.4., kdy ekonomové čekali jejich pokles 2 %.

Akcie Uberu a Lyftu třetí den v řadě v zisku

Akcie konkurenčních společností sdílených přepravních služeb Uber Technologies a Lyft ve čtvrtek vzrostly třetí den v řadě po jejich nepřesvědčivých výkonnostech po jejich uvedení na akciovou burzu, 4,1 % resp. 2,9 %.

Akcie Uberu pomohly i informace tohoto týdne, že úřad práce USA rozhodl, že řidiči firmy jsou nezávislými “dodavateli" resp. “podnikateli”, nikoliv zaměstnanci. Zaměstnanci jsou pro firmy významně dražší, protože mají nárok na minimální mzdu, přesčasové odměny a na úhradu nákladů spojených s prací. Doporučení úřadu, které má značnou váhu v řešení pracovně právních sporů tak staví mimo status zaměstnance spadající pod federální pracovní zákon.

Akcie Uber Technologies v pondělí pokračovaly ve svém strmém poklesu a ztratily dalších 10,8 % ve svém druhém obchodním dnu veřejně obchodovatelné firmy po pátečním debutu orámovaným poklesem cen akcií 7,6 % pod jejich cenou primární veřejné emise. Akcie konkurenta Uberu v sektoru sdílených přepravních služeb Lyft v pondělí rovněž silně klesly, 5,8 %.

Akcie Tesly opět klesly

Akcie producenta elektromobilů Tesla ve čtvrtek ztratily 1,6 % po zprávách bezpečnostní agentury, že během březnové fatální havárie na Floridě funkce autořidiče byla aktivní.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,9 % na 2 876 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vystoupal 0,8 % na 25 863 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,0 % na 7 898 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 6,56 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,98 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web