Akcie

Akciový trh USA: DJIA čtvrtečním růstem uzavřel nejsilnější třídenní růst od roku 1931

Pátek 27. březen 2020 16:09

Hlavní akciový index Spojených států amerických Dow Jones Industrial Average (.DJI) svým čtvrtečním růstem uzavřel svůj nejsilnější třídenní růst od roku 1931 s tím jak rekordní týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti USA sice značně překonal mediánový odhad trhu, ale nebyl tak černý, jak předpovídaly nejpesimističtější obavy resp. odhady trhu. Trh stále svoji pozornost směřoval na bezprecedentním balíčku pomoci USA za 2 bil. USD čekající schválení dolní komorou Kongresu USA, Sněmovnou reprezentantů.

Index Dow Jones Industrial Average od pondělního minima vystoupal 21 %, čímž dle definic po propadech minulého měsíce do klesajícího medvědího trendu akciového trhu založil rostoucí býčí trend akciového trh. V rozjitřené mimořádně nestabilní době ale definice trendu akciových trhů má sníženou spolehlivost a platnost.

Počet Američanů nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti minulý týden vystoupal na 3 280 000 s tím jak uzavírky ekonomické aktivity po celých USA zastavovaly americkou ekonomiku a vyvolaly vlnu propouštění zaměstnanců. 

Mediánové očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters bylo 1 000 000 nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti USA v minulém týdnu, nejvyšší odhady průzkumu byly až kolem 4 000 000. 

Očekávání, že Sněmovna reprezentantů USA schválí stimulační opatření podpory odvětví ekonomiky v tísni včetně aerolinek poté, co zákon podpory schválila horní komora Kongresu USA, Senát jsou vysoká. Zaplaví zemi hotovostí ve snaze zastavit drtící ekonomický dopad akcelerující pandemie, která v USA zabila 1 000 lidí  a nakazila dalších 70 000 lidí.

Guvernér  centrální banky USA, Federálního rezervního systému, Jerome Powell rovněž podpořil sentiment akciového trhu komentářem, že centrální banka zůstává připravena jednat agresivně podpořit důvěru trhu navíc k bezprecedentnímu navýšení monetární expanze oznámeném v minulých dnech.

Akcie producenta letadel Boeing (BA.N) ve čtvrtek přidaly dalších 14 % s posilou pomoci 58  mld. USD posledního balíčku pomoci pro letecký průmysl. Akcie Boeingu v posledních 4 obchodních seancích přidaly více než 90 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 6,24 % na 2 630  bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vystoupal 6,38 % na 22 552 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 5,6 % na 7 798 bodů. 

Ve čtvrtek se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 15,0 mld. akcií, méně než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 16,2 mld.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web