Akcie

Akciový trh USA: DJIA vzlétl přes 11 %, nejsilněji od hospodářské krize 1933

Středa 25. březen 2020 16:32

Hlavní akciový index Spojených států amerických Dow Jones Industrial Average v úterý vylétl se svým nejsilnějším denním procentuálním ziskem od hospodářské krize 1933, poté, co zákonodárci USA říkali, že jsou blízko dohodě balíčku ekonomické záchrany v odpovědi pandemie koronaviru. Nalili tak optimismus po největších výprodejích akciových trhů do světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009.

Čelní představitelé Demokratické strany a Republikánské strany uvedli, že jsou blízko dohody zákona pomoci 2 bil. USD. cílujícího poskytnutí finanční podpory Američanům bez práce a pomoci sektorům ekonomiky v nesnázích. 

Očekávaná legislativa doplňuje agresivní monetární expanzi oznámenou centrální bankou Spojených států amerických, Federálním rezervním systémem v minulých dnech.

Fed v pondělí přiložil pod kotlem monetární expanze a nyní bude i vykupovat firemní dluhopisy a zajišťovat půjčky spotřebitelských a studentských úvěrů a bude též přímo půjčovat firmám.

Růst indexu Dow Jones Industrial Average táhly  akcie producenta letadel Boeingu (BA.N). Akcie firmy v úterý narostly téměř 21 % poté, co ředitel firmy Dave Calhoun řekl, že firma čeká návrat letadel 737 MAX do služby do poloviny roku. Letos akcie této společnosti přišly o přibližně 2/3 své hodnoty. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) silně vzrostl 9,38 % na 2 447  bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vystoupal 11,37 % na 20 705 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) vyrostl 8,12 % na 7 418 bodů.

V úterý se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 15,3 mld. akcií, stejně jako v pondělí po delší době méně než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 15,9 mld.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web