Akcie

Akciový trh USA: Euforie vyhlídky snížení úrokových sazeb pozvedla S&P 500 na rekordní maximum

Pátek 21. červen 2019 13:55

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek dosáhl na historické rekordní maximum.

Pomohlo mu k tomu očekávání Wall Streetu, že Federální rezervní systém USA sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7., aby zabránil zvýšeným nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií v oslabování ekonomického růstu a inflace.

Indexy všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 ve čtvrtek posílilo poté, co centrální banka USA cíl své hlavní úrokové sazby nezměnila, ale slíbila připravenost jejich snížení a poté, co tento krok více predikuje pro tento a příští rok.

Nejvíce z indexů všech těchto sektorů vzrostl index sektoru energií, 2,2 %. Ceny ropy totiž vzrostly více než 5 % kvůli obnoveným tlakům na Středním Východě poté, co Írán sestřelil vojenský dron USA.

Akcie technologického sektoru ve čtvrtek vzrostly 1,4 %. Značně se na tom podílel růst akcií Oraclu 8,2 % poté, co producent firemního softwaru předpověděl zisk současného čtvrtletí nad odhady trhu. Růst akcií firmy ve čtvrtek podpořil vzestup indexu S&P 500 víc, než růst akcií kterékoliv jiné firmy.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,0 % na 2 954 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,9 % na 26 753 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,8 % na 8 051 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 7,5 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,9 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web