Akcie

Akciový trh USA: Naděje mezinárodního obchodu vynesly S&P 500 na rekord, růst táhly technologie

Úterý 2. červenec 2019 13:59

Akcie Spojených států amerických v pondělí vzrostly, za svými dřívějšími maximy nicméně zaostaly.

Růst akciového trhu táhly zisky akcií technologických firem s optimismem pokroku obchodních rozhovorů USA a Čínské lidové republiky a taky se signály pravděpodobné milosti restrikcí pro čínskou telekomunikační společnost Huawei Technologies.

Přes ztrátu části svého úvodního zisku hlavní akciový index USA S&P 500 stejně dokázal zavřít na svém historickém rekordním maximu poté, co USA a Čína v sobotu s obnovením obchodních rozhovorů. Prezident USA Donald Trump předtím nabídl ústupky včetně nezavádění nových dovozních cel na importy čínského zboží do USA. USA rovněž oznámily úvahu snížení restrikce na technologickou společnost Huawei Technoogies, aby omezily tlaky s Čínou.

Čína na oplátku podle Trumpa souhlasila podniknout nespecifikované nové nákupy zemědělského zboží USA a taktéž návrat k jednacímu stolu. Termín pokroku nové obchodní dohody nebyl stanoven.

Akcie firem technologického sektoru, který letos na Wall Streetu posílil nejvíce v pondělí vyskočily 1,5 %. Největší podporu jim poskytl růst akcií Applu 1,8 %.

Zisky hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average snížil pokles cen akcií Boeingu 2,1 % po zprávě, že federální prokurátoři si vyžádali záznamy produkce letounu 787 Dreamliner v Jižní Karolíně.

Akcie Wynn Resorts v pondělí vyskočily 5,9 %, nejvíce ze všech akcií indexu S&P 500. Důvodem je červnový nečekaně silný růst tržeb herního segmentu v čínském teritoriu Macau.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,6 % na 2 964 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,4 % na 26 717 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 1,1 % na 8 091 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 7,04 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,15 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web