Akcie

Akciový trh USA: Naděje v centrální banku USA postrčily Wall Street výše

Úterý 18. červen 2019 16:43

Wall Street v pondělí mírně posílil. Růst akciového trhu Spojených států amerických pomohl vzestup akcií Facebooku, Amazon.com a Applu. Investoři čekali na zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky a úrokových sazeb (18.-19.6.).

Jeho rozhodnutí Fed oznámí po jeho skončení 19.6. Ekonomové čekají, že centrální banka položí základy (verbálně komentářem, tiskovou konferencí a/nebo makroekonomickými projekcemi) snížení cíle její hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate ve druhém pololetí.

Na tomto zasedání ale Fed pravděpodobně cíl Federal Funds Rate nezmění. Komentář Fedu ale poskytne pohled na dopad zvýšených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií a taky na některá slabá makroekonomická data (růst průmyslové výroby či nečekaně silné zpomalení růstu zaměstnanosti v květnu).

Poslední strašidelným makroekonomickým indikátorem podporujícícm očekávání snížení úrokových sazeb tento rok byl červnový index ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New Yorku zprávy Empire State Fedu New Yorku. Index v červnu rekordně silně klesl na svoji nejslabší hodnotu za posledních více než 2 a půl roku. Solidní růst ekonomické aktivity z května tak dle regionálních průmyslníků v červnu přešel do menšího poklesu. Trh čekal jen značně menší pokles tohoto indexu a tím i jen decentní zpomalení růstu ekonomické aktivity.

Akcie Array Biopharma v pondělí stratosféricky prudce vzrostly, téměř 57 % poté, co farmaceutický gigant Pfizer souhlasil s koupí tohoto producenta léků za 10,64 mld. USD, aby posílil své portfolio léků rakoviny.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 890 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,1 % na 26 113 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,6 % na 7 845 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 5,67 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,77 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web