Akcie

Akciový trh USA: Nasdaq Composite potvrdil korekci, akcie Facebooku, Alphabetu a Amazonu klesly

Úterý 4. červen 2019 13:30

Hlavní akciový index Spojených států amerických Nasdaq Composite v pondělí oslabil 1,6 % a potvrdil tak svoji korekci.

Index srazily poklesy akcií matky Googlu Alphabetu, Facebooku a Amazon.com s obavami, že firmy jsou cíli protimonopolních regulátorů vlády USA.

Korekce je definována 10-procentním poklesem z posledního ročního maxima.

Index Nasdaq Composite stabilně klesá od 3.5., kdy dosáhl svého zavíracího rekordního maxima. Investoři se obávají nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních či celních válek USA s hlavními obchodními partnery, zejména s Čínskou lidovou republikou, ale taky Evropskou unií, Mexikem apod.

Rostoucí protekcionismus oslabuje globální ekonomický růst. Tuto obavu potvrzují globálně slabá data zpracovatelského průmyslu.

Index ISM průmyslu nečekaně klesl, co na to Fed?

Květnový průzkum institutu ISM, že slabý růst aktivity zpracovatelského průmyslu USA v květnu nečekaně dále oslabil.

Slabost makroekonomických sektorových dat opět podpořila přesun kapitálu z rizikovějších akcií nabízejících vyšší výnos do bezpečnějších státních dluhopisů USA s nižším ale jistějším výnosem. Tím klesají jejich výnosy a obecně tržní úrokové sazby.

Výnosy dvouletých státních dluhopisů oslabily na svoji nejnižší hladinu od září 2017 s nebezpečím hospodářské recese a tím i s růstem očekávání, že Federální rezervní systém USA (Fed) zahájí snižování úrokových sazeb. Nižší úrokové sazby snižují firmám a domácnostem náklady opatření kapitálu, což podporuje poptávku a naopak nebezpečí ekonomické recese limituje.

Jenže ekonomika USA si udržuje silný fundament v podobě základu spotřeby domácností, hlavního motoru růstu hrubého domácího produktu. Oním základem je stále robustní trh práce, který nadále solidně roste a rezervy zaměstnanosti měřeno mírou nezaměstnanosti se ztenčily na multidekádní minimum. Proto aby Fed skutečně přišel s myšlenkou snižování úrokových sazeb, pokles růstu ekonomiky by musel být značně silnější.

Momentálně správnost monetární politiky stagnace úrokových sazeb až na výjimky potvrzuje dominantní většina bankéřů Fedu.

Strašák regulace opět oslabil akcie velkých technologických firem

Akcie důležitých internetových firem dominovaly pondělnímu obchodování. Akcie Facebooku v pondělí oslabily 7,5 % po zprávě Wall Street Journalu, že Federální obchodní komise (Federal Trade Comission) zajistila právo zkoumat, jak aktivity společnosti sociálních médií ovlivňují digitální konkurenci.

Akcie Alphabetu klesly 6 % poté, co zdroje sdělily agentuře Reuters, že Ministerstvo spravedlnosti USA připravuje vyšetřování s cílem určit, zda matka Google poručila protimonopolní zákony.

Akcie Amazon.com oslabily 4,6 % se zprávou, že gigant online prodejů by mohl být zařazen pod dohled FTC.

Z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 nejvíce oslabily akcie sektoru komunikačních služeb, zahrnující Google i Facebook, 2,8 %. Pokles akcií Amazon.com pomohl stáhnout akcie sektoru diskreční spotřeby 1,2 %.

Akcie sektory zdravotní péče vzrostly

Světlým bodem pondělního obchodování indexu Nasdaq Composite byl sektor zdravotní péče. Index biotechnologií Nasdaqu v pondělí vzrostl 1,2 %.

K růstu mu pomohl vzestup akcií Amgenu, Gileadu apod. Amgen a Merck & Co. reportovaly příznivá data léků na výročním setkání Americké společnosti klinické onkologie v Chicagu.

Akcie Amgenu v pondělí vzrostly 3,4 % poté, co lék firmy vykázal vysokou míru účinku v malém testu rakoviny plic a tlustého střeva.

Akcie Mercku zpevnily 1,3 % poté, co data ukázala, že přibližně čtvrtina pacientů, kteří užívají imunoterapii klíčového léku Mercku léku Keytruda jako počáteční léčbu pokročilé rakoviny plic po pěti letech stále žijí.

Akciová burza v květnu s obchodniími válkami v klesajícím trendu

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Optimismus se ale (zatím) nenaplnil. Poté co si obě země vzájemně opět zvýšily dovozní cla poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Skepsi akciových trhů pomohla rovněž překvapivá hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA.

Varování Trumpa opět naplnila obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií. Obchodní války evidentně snižují růst světové ekonomiky a oslabují světové akciové trhy.

Investoři se více obávali horšících se obchodních vztahů USA a Číny a snažili se hledat útočiště svého kapitálu ve státních dluhopisech.

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

Růst akcií DuPontu pozvedla akcie sektoru materiály

Nejsilnější procentuální zisk z hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 v pondělí naopak registroval sektor materiálů, 3,4 %. Růst akcií Dupontu 11,5 % přispěl zhruba polovinou růstu akcií sektorového indexu v první obchodní seanci po odštěpení Cortevy zahrnující její zemědělské aktivity.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 přišel o 0,3 % na 2 744 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 24 820 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 1,6 % na 7 333 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 8,34 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,11 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web