Akcie

Akciový trh USA: Obchodní tlaky oslabily Wall Street, obavy globálního ekonomického růstu přibývají

Pátek 24. květen 2019 15:50

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek silně klesly. Investoři se zbavovali akcií firem růstových a cyklických sektorů. Poklesy vedly akciové sektory energie a technologie.

Důvodem tohoto vývoje jsou obavy eskalujících nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek, v současnosti hlavně na frontě USA - Čínská lidová repulika. Akciová burza se obává, že tato obchodní válka oslabí růst světové ekonomiky.

Akcie zkrátily své ztráty v poslední hodině obchodování. Přesto všechny hlavní akciové indexy USA končily čtvrtek se ztrátou převyšující 1 %. Trh se začíná smiřovat s růstem očekávání, že vypadá stále méně pravděpodobné, že obchodní války bude rychle vyřešeny. V prvním čtvrtletí optimismus klíčové celkové komplexní rámcové dohody akciový trh významně vytáhl na rekordní maxima. Proto obrat tohoto očekávání trhy vyděsil.

Čína kárá USA, oheň obchodních válek dále hoří

Obavy mezinárodního obchodu mezi investory dále rozdmýchaly komentáře Číny, že USA potřebují napravit své “špatné kroky”, aby obchodní pokračovaly.

USA zahájily obchodní války zvyšováním svých obchodních cel a rovněž ve větší míře zavádějí obchodní restrikce vůči klíčovým čínským firmám. Na mušce mají telekomunikačního giganta ZTE a v posledních dnech taky největšího světového producenta mobilních telefonů Huawei Technology.

Ztrácely růstové sektory a s propadem ropy i energie

Rizika světového ekonomického růstu berou za oběti akcie růstových cyklických sektorů. Akcie technologických a průmyslových firem indexu S&P 500, tedy společností odvětví reprezentující sentiment mezinárodního obchodu, oslabily 1,7 % resp. 1,6 %.

Akcie firem jiných cyklických růstových cyklických odvětví financí a energií rovněž padly. Propad akcií sektoru energie 3,1 % překonával ztráty ostatních hlavních akciových sektorů indexu S&P 500.

Propad cen ropy 5 % v odpovědi na oslabený výhled poptávky oslabil akcie firem sektoru energie. Pokles výnosů hlavních desetiletých státních dluhopisů USA na jejich nejnižší hladinu od října 2017 zase oslabil akcie sektoru finance. Slabší úrokové sazby totiž limitují ziskové marže firem finančního resp. bankovního sektoru.

Kapitál proudí do defenzivních akcií

Kapitál investorů tak míří do bezpečných aktiv. Taky proto jedinými hlavními akciovými sektory hlavního akciového indexu USA S&P 500, které ve čtvrtek posílily, byly defenzivní sektory veřejných služeb a reality.

Firmy tohoto sektoru nabízejí stabilní decentní růst své aktivity a akcií a většinou i nadprůměrnou dividendu. Nejistota na světových finančních trzích vede k poptávce státních dluhopisů USA a tím i k poklesu jejich výnosů a obecně i úrokových sazeb. I tento důvod vede poptávku investorů k akciím defenzivních sektorů, jejichž stabilní výnos je srovnatelnou alternativou bankovních depozit.

Optimismus ze začátku roku je pryč, eskalace obchodních válek sráží akcie

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Přes úterní zisky hlavní akciový index USA S&P 500 stále směřuje ke své první měsíční ztrátě tohoto roku. Ta by současně byla největší měsíční ztrátou od prosincových akciových výprodejů.

Důvodem jsou tlaky rostoucích starostí akciové burzy prodloužených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky.

Restrikce USA tlačí na firmy USA nahrazovat Huawei, dopady jsou rozsáhlé

Prezident USA Donald Trump minulý týden zařadil Huawei na černou listinu firem, která nesou “nepřijatelná rizika” národní bezpečnosti. Prezidentský výnos dává vládě moc omezit jakékoliv transakce těchto "zahraničních protivníků”, které obsahují informace a komunikační technologie. Nařízení omezuje firmy USA s těmito firmami obchodovat a kooperovat bez vládní licence.

Tento krok USA vedl k tomu, že několik hlavních technologických firem USA omezilo obchodní aktivity s největším světovým producentem telekomunikačního vybavení. Google Alphabetu rozhodl zastavit poskytování přístupu Huawei k jeho aplikacím a službám. Výrobce částí mobilních telefonů Lumentum Holdings rovněž oznámil, že přerušil dodávky Huawei. Jiní producenti čipů včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu podle zprávy Bloombergu zatím nebudou Huawei dodávat.

Jenže tento krok by nepříznivě rovněž ovlivnil tržby, zisk i aktivitu těchto firem. Producenti čipů, z nichž řada dodává techniku Huawei nesly tíhu pondělního výprodeje.

Restrikce USA na Huawei taky zvýšily obavy další eskalace obchodní válek, v tomto případě USA a Čínské lidové republiky.

Politické riziko se tak opět ztělesnilo do podoby firemního a ekonomického rizika. Mohlo by to významným způsobem ovlivnit očekávání tržeb, zisků a aktivity mnoha firem technologického sektoru. Přenos rizik navíc plošně pokračuje, i zpětně. Velký dopad na Huawei může akcelerovat činskou odvetu na poli obchodních válek.

USA ale Huawei povolily tříměsíční odklad restrikcí

Ministerstvo obchodu ale údajně Huawei 20.5. zgarantovalo dočasnou tříměsíční licenci do 19.8., aby pokračovala ve firemních aktivitách s firmami USA a aby tak mohla kupovat jejich zboží do tohoto termínu jako předtím, než byly restrikce implementovány.

Den poté, co dočasné zmírnění restrikcí USA proti Huawei Technologies snížilo prodejní tlak na akcie USA, zprávy, že by Bílý dům mohl uvalit restrikce na další čínskou technologickou firmu opět otřásly akciemi USA. Podle mediálních zpráv by mohlo jít o společnost bezpečnostních kamerových systémů Hikvison.

Akcie NetAppu spadly, když výhled firmy zklamal

Akcie NetApp ve čtvrtek propadly 8,1 %, procentuálně nejvíce ze všech firem indexu S&P 500. Producent vybavení uchovávání dat předpovídá tržby a zisk současného čtvrtletí pod odhadem Wall Streetu.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,3 % na 2 822 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 1,1 % na 25 490 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 1,6 % na 7 628 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 7,61 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,99 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web