Akcie

Akciový trh USA: Obnovené obchodní tlaky USA - Čína srazily Wall Street

Čtvrtek 23. květen 2019 17:38

Hlavní akciové indexy Wall Streetu ve středu klesly. Rozpálené nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu včetně obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky opět oslabily sentiment akciového trhu USA.

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Přes úterní zisky hlavní akciový index USA S&P 500 stále směřuje ke své první měsíční ztrátě tohoto roku. Ta by současně byla největší měsíční ztrátou od prosincových akciových výprodejů. Vzdor květnovému oslabení ale momentálně tento čelní akciový index za svým historickým rekordním maximem dosaženým 1.5. zaostává jen přibližně 3 %.

Důvodem jsou tlaky rostoucích starostí akciové burzy prodloužených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky.

Restrikce USA tlačí na firmy USA nahrazovat Huawei, dopady jsou rozsáhlé

Prezident USA Donald Trump minulý týden zařadil Huawei na černou listinu firem, která nesou “nepřijatelná rizika” národní bezpečnosti. Prezidentský výnos dává vládě moc omezit jakékoliv transakce těchto "zahraničních protivníků”, které obsahují informace a komunikační technologie. Nařízení omezuje firmy USA s těmito firmami obchodovat a kooperovat bez vládní licence.

Tento krok USA vedl k tomu, že několik hlavních technologických firem USA omezilo obchodní aktivity s největším světovým producentem telekomunikačního vybavení. Google Alphabetu rozhodl zastavit poskytování přístupu Huawei k jeho aplikacím a službám. Výrobce částí mobilních telefonů Lumentum Holdings rovněž oznámil, že přerušil dodávky Huawei. Jiní producenti čipů včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu podle zprávy Bloombergu zatím nebudou Huawei dodávat.

Jenže tento krok by nepříznivě rovněž ovlivnil tržby, zisk i aktivitu těchto firem. Producenti čipů, z nichž řada dodává techniku Huawei nesly tíhu pondělního výprodeje.

Restrikce USA na Huawei taky zvýšily obavy další eskalace obchodní válek, v tomto případě USA a Čínské lidové republiky.

Politické riziko se tak opět ztělesnilo do podoby firemního a ekonomického rizika. Mohlo by to významným způsobem ovlivnit očekávání tržeb, zisků a aktivity mnoha firem technologického sektoru. Přenos rizik navíc plošně pokračuje, i zpětně. Velký dopad na Huawei může akcelerovat činskou odvetu na poli obchodních válek.

USA ale Huawei povolily tříměsíční odklad restrikcí

Ministerstvo obchodu ale údajně Huawei 20.5. zgarantovalo dočasnou tříměsíční licenci do 19.8., aby pokračovala ve firemních aktivitách s firmami USA a aby tak mohla kupovat jejich zboží do tohoto termínu jako předtím, než byly restrikce implementovány.

Den poté, co dočasné zmírnění restrikcí USA proti Huawei Technologies snížilo prodejní tlak na akcie USA, zprávy, že by Bílý dům mohl uvalit restrikce na další čínskou technologickou firmu opět otřásly akciemi USA. Podle mediálních zpráv by mohlo jít o společnost bezpečnostních kamerových systémů Hikvison.

Akcie Qualcomm a Lowe’s oslabily Wall Street

Propady akcií firem Qualcomm a Lowe’s pomohly stáhnout hlavní akciový index USA S&P 500.

Federální soudce rozhodl, že Qualcomm nelegálně omezoval konkurenci na trhu čipů smartphonů hrozbami zastavení dodávek a nastavením předražených licenčních poplatků. Akcie producenta čipů ve středu padly 10,9 %.

Akcie Lowe’s ve středu spadly 11,8 % poté, co řetězec obchodních domů pro dům, domácnost, stavbu a zahradu snížil svoji celoroční předpověď zisku, ke všemu víc, než se čekalo

Zápis Fedu ukázal optimismus centrální banky

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému monetární politiky včetně úrokových sazeb 30.4. - 1.5., na kterém centrální banka cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate dle očekávání nezměnila větší překvapení nepřinesl a proto ani na akciový trh neměl větší dopad.

Centrální banka zopakovala, že její opatrný přístup monetární politiky by mohl ještě zůstat v platnosti ještě nějaký čas.

Fed nicméně možná podle očekávání nově zmínil názor řady svých bankéřů, že nebezpečí slabšího růstu ekonomiky včetně některých nejistot a rizik výhledu tohoto roku včetně globálního ekonomického výhledu, odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a vyjednávání mezinárodního obchodu kleslo.

Akcie Targetu po silných datech vzrostly

Akcie Targetu ve středu vzrostly 7,8 %, nejvíce ze všech firem indexu S&P 500. Předtím kvartální tržby stejných prodejen a zisk tohoto maloobhodníka překonaly očekávání.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,3 % na 2 856 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 25 777 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 1,1 % na 7 751 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,00 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,94 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web