Akcie

Akciový trh USA: Pokles, starosti mezinárodního obchodu zažehly obavy ek. růstu

Čtvrtek 30. květen 2019 20:16

Akcie Spojených států amerických ve středu oslabily. Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite uzavřely mírně nad svými klíčovými podpůrnými hladinami.

Úzkost, že dlouhá obchodní válka USA a Čínské lidové republiky oslabí růst světové ekonomiky opět tlačila kapitál investorů do bezpečí státních dluhopisů.

Všechny hlavní akciové indexy USA utrpěly svoje čtvrté poklesy v posledních pěti obchodních dnech, Hlavní akciový index S&P 500 se nyní nacháží 5,5 % za svým rekordem z 30.4. Přesto se mu a taky hlavnímu akciovému indexu USA Nasdaq Composite podařilo zavřít mírně nad svými 200-denními klouzavými průměry, které jsou považovány za klíčové technické hladiny.

Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek přiživily komentáře řínských novin varujících, že by Čína mohla omezit vývoz strategických vzácných surovin do USA, které jsou na něm značně závislé.

Akcie farmaceutického gigantu Johnson & Johnson ve středu oslabily 4,2 % poté, co soudní žaloba vinící firmu z příspěvku opiátové epidemie v USA vstoupila do svého druhého dne soudního líčení. Akcie sektoru zdravotní péče oslabily 1,2 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,7 % na 2 783 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average přišel o 0,9 % na 25 126 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,4 % na 7 547 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 7,31 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,04 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web