Akcie

Akciový trh USA: Růstový odraz s ochlazením napětí mezinárodního obchodu

Úterý 27. srpen 2019 19:22

Akcie Spojených států amerických v pondělí posílily poté, co v pátek prudce oslabily. Akciové burze pomohla predikce prezidenta USA Donalda Trumpa obchodní dohody s Čínskou lidovou republikou, která uklidnila obavy investorů. Prudká eskalace tlaků obchodních válek v pátek způsobila pád akciového trhu na konci minulého týdne.

Nedůvěru investorů v trvanlivost růstu cen akcií nicméně podnítily nízké obchodní objemy, značně nižší než obraty provázející páteční akciové výprodeje.

Po summitu lídrů sedmi zemí největších vyspělých ekonomik světa G7 ve francouzském Biarritz Trump řekl, že věří, že Čína je upřímná s její touhou dosáhnout obchodní dohodu s ohledem co Trump popsal jako rostoucí ekonomický tlak na Čínu a pokles její zaměstnanosti.

Z důvodu rétorické deeskalace tlaků obchodních válek rostly i další akciové tituly firem citlivých na mezinárodní obchod. Největší příspěvek k růstu všech hlavních akciových indexů dodal růst na mezinárodní obchod citlivých akcií Applu (AAPL.O) 1,9 %.

Akcie farmaceutické firmy Celgene (CELG.O) v pondělí vzrostly 3,2 % poté, co společnost a farmaceutický gigant Amgen (AMGN.O) oznámila, že koupí lék firmy proti lupénce Otezla. To uvolňuje prostor pro farmaceutickou korporaci Bristol-Myers Squibb (BMY.N) s progresem koupě Celgene za 74 mld. USD. Akcie Bristol-Myers Squibb v pondělí vzrostly 3,3 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) posílil 1,1 % na 2 878 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) získal 1,1 % na 25 899 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) vzrostl 1,3 % na 7 854 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo podprůměrných 5,71 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,58 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web