Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 a Nasdaq Composite uzavřely svůj nejhorší týden od prosince kvůli obavám mezinárodního obchodu

Pondělí 5. srpen 2019 17:56

Wall Street pátkem prodloužil své období výprodejů akcií kvůli silně obnoveným nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. Hlavní akciové indexy Spojených států amerických S&P 500 a Nasdaq Composite v týdenním srovnání procentuálně oslabily nejvíce od prosince, kdy investoři byly vylekání perspektivou slábnutím růstu světové a americké ekonomiky na pozadí obchodních válek a nebezpečí nadměrného zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Federálního rezervního systému USA Federal Funds Rate.

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average a index S&P 500 propadly na svoje nejslabší hodnoty od konce června. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite oslabily pátý den v řadě. Výnosy hlavních 10-letých státních dluhopisů USA v týdenním srovnání padly nejostřeji za posledních 7 let. Prezident USA Donald Trump totiž od 1.9. oznámil plány uvalit další navýšení dovozních cel na import čínského zboží do USA za 300 mld. USD.

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 8 končilo obchodní seanci v červeném. Technologické společnosti, kteří evidují značnou část svých tržeb v Číně byly zasaženy nejvíce, klesly 1,7 %. Sektor stáhl dolů hlavně výrobce iPhonů Apple a producenti čipů.

Zaměstnanost USA posílila poněkud méně, než se čekalo


Zpráva zaměstnanosti (mimo zemědělství) USA v červenci hlavně v kontextu revizí redukujících růsty zaměstnanosti v červnu a květnu poněkud zaostala za očekáváním. I když růst zaměstnanosti letos je poněkud slabší než loni, trendově zůstává solidní. Po výkyvech v minulých měsících se jeho růst 165 000 v červenci ustálil blízko současného růstového průměru.

Výsledková sezóna firem USA druhého čtvrtletí pokračuje v plných obrátkách a dostala se za svou polovinu. Již 380 firem z 500 společností sdružených v indexu S&P 500 zveřejnilo své výsledky. Z nich 73,9 % překonalo odhady analytiků.

V centru sledovanosti firemní výsledkové sezóny budou podle očekávání hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Producenti ropy reportovali smíšené výsledky. Exxon Mobil překonal očekávání ekonomů. Zisk Chevronu vzrostl 26 % ve shodě s předpověďmi.

Akcie Sprintu silně ztratily


Akcie Sprintu klesly 5,8 %, přestože firma ve sledovaném kvartálu ohlásila menší pokles telefonních předplatitelů než se čekalo

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,7 % na 2 932 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 26 485 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 1,3 % na 8 004 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 7,78 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,62 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web