Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 před vystoupením Powella stagnoval

Pátek 23. srpen 2019 15:22

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 zakončil čtvrteční obchodování blízko své zavírací hodnoty středy. Investoři čekají na dnešní vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Jeromea Powella na světoznámém ekonomickém a finančním sympoziu v Jackosn Hole ve Wyomingu, USA, aby získali signály monetární politiky centrální banky.

V pátek 23.8. v 16.00 SEČ vystoupí guvernér Fedu Jerome Powell na světoznámém sympoziu v Jackson Hole na téma Výzvy monetární politiky. Sympozium je věnované právě tomuto tématu. Toto respektované sympozium pravidelně pořádané týden před koncem školních letních prázdnin přináší nové trendy monetární politiky nejen USA ale i jiných globálně významných zemí a hospodářských a politických center. Událost může přidat indikace, zda centrální banka hodlá snížit cíl své hlavní úrokové sazby dále.

Pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Začátkem srpna obchodní války opět eskaloval prezident USA Trump hrozbou zvýšení dovozních cel Číně.

Poslední makroekonomická data od července byla smíšená a spíše potvrdila rozdílné trendy hospodářství. Pokračovala slabost vůči světové ekonomice exponovanějšího zpracovatelského průmyslu, nečekaně značně oslabil růst aktivity služeb, který nicméně zůstává solidní.

Na druhou stranu nečekaně značně zesílil robustní růst maloobchodních tržeb, silný zůstává spotřebitelský sentiment i trh práce se solidním růstem zaměstnanosti a rekordně nízkou nezaměstnaností.

Investoři jsou zvědavi, zda Fed dále sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Na posledním zasedání monetární politiky centrální banky 30.-31.7. Fed cíl Federal Funds Rate snížil dle o očekávání o 0,25 procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Dva členové výkonného výboru Fedu FOMC, který o úrokových sazbách rozhoduje, Fedu Esther Georgeová (prezidentka Rezervní banky Kansas City) a Eris Rosengren (prezident Rezervní banky Boston) ale naopak hlasovali pro stagnaci cíle Federal Funds Rate. Rozhodnutí snížit úrokovou sazbu centrální banka zdůvodnila dopadem globálního vývoje na ekonomický výhled a mírnými inflačními tlaky.

Zápis z tohoto zasedání zveřejněný 21.8. ukázal, že tvůrci monetární politiky debatovali i agresivnější snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate. Někteří bankéři preferovali jeho snížení o půl procentního bodu. Důležitou charakteristikou jednání byl i prezentovaný jednotný záměr centrální banky vyhnout se zdání, že Fed je na začátku cesty dalších redukcí cíle Federal Funds Rate. Fed použil termín “přizpůsobení upostřed cyklu.” Častěji taky zazněl názor, že současná nízká inflace je jevem pouze dočasným.

Komentáře ukazují velkou míru nejistoty centrální banky. Fed si ponechal flexibilitu dalšího směru monetární politiky dle dalšího vývoje ekonomiky.

Důležitá je zmínka o tom, že Fed není v cyklu redukce úrokových sazeb, že spíše jde pouze o rekalibraci monetární politiky v odpovědi na vývoj ekonomického výhledu posledních měsíců. Na druhou stranu, jen den po zasedání prezident Spojených států amerických Donald Trump hrozbou dalšího zvýšení dovozních cel importů zboží Číně do USA opět vyostřil pokračující obchodní války.

Silnější redukce úrokových sazeb a tedy i expanzivnější monetární politika dodává do ekonomiky více peněz redukcí úrokových nákladů spotřebitelům a firmám a tak pomáhá růstu akciové burze.

S obavami o ekonomický růst se trh dívá pozorně na signály, zda Federální rezervní systém USA dále upraví monetární politiku. Tento rok Fed postupně zmírňoval svoji rétoriku vzhledem k pokračujícímu obchodnímu konfliktu. Vše vyvrcholilo na posledním zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. prvním snížením cíle hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate od světové hospodářské a finanční krize v letech 2008 - 2009 o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %.

Akcie Nordstromu po příznivých výsledcích silně vzrostly


Akcie Nordstromu (JWN.N) ve čtvrtek vyskočily 15,9 %. Obchodní dům tak zapsal ze všech akciových titulů hlavního akciového indexu USA S&P 500 nejsilnější procentuální růst. Firemní čtvrtletní zisk překonal očekávání. Společnost se tak připojila k dalším maloobchodní řetězcům Target (TGT.N) a Lowe’s (LOW.N), které rovněž ohlásily příznivá maloobchodní čísla.

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average podpořily svým růstem akcie Boeingu (BA.N) 4,2 %. Podle agentury Reuters producent letadel čeká posílení své produkce svých deaktivovaných letadel 737 MAX již v říjnu po jejich haváriích v Indonésii loni a v Etiopii letos. To naznačuje, že by se tyto letouny mohly vrátit do leteckých služeb ve čtvrtém čtvrtletí.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 0,1 % na 2 923 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,2 % na 26 252 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) klesl 0,4 % na 7 991 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo podprůměrných 5,65 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,48 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web