Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 uzavřel šňůru zisků, tlaky Blízkého východu oslabily Wall Street

Pondělí 6. leden 2020 23:11

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických v pátek oslabily ze svých historických rekordních maxim poté, co letecký útok USA v Iráku zvýšil tlaky na Blízkém východě. Rovněž nečekané (byť mírné) prosincové zesílení recese zpracovatelského průmyslu USA zvýšila obavy slábnoucíhop růstu ekonomiky.

Páteční pokles reverzoval slušný zisk akciového trhu předchozího dne, který byl prvním obchodním dnem tohoto roku. Páteční pokles rovněž znamená i týdenní pokles hlavního akciového indexu USA S&P 500. Index přitom pět předchozích týdnů střádal jen zisky.

Přesun kapitálu z rizikovějších akcií do bezpečnějších investičních destinací přivolalo zabití Kásima Sulejmáního velitele speciálních jednotek Quds íránských revolučních gard nařízené prezidentem USA Donaldem Trumpem. Írán slíbil tvrdou odvetu.

Sentiment akciového trhu USA dále zranila data institutu ISM. Podle nich recese zpracovatelského průmyslu USA v prosinci nečekaně vzrostla (byť jen mírně). Její pokles je jen malý, přesto statisticky je nejsilnější od světové hospodářské a finanční krize let 2008 - 2009. 

Pokles akciových indexů způsobila i přirozená překoupenost trhu. 

Zabití čelního vojenského generála a stratéga vojenských operací Íránu vyslalo k růstu akcie amerických zbrojovek. Růst akcií Northrop Grumman (NOC.N) 5,4 % a Lockheed Martin (LMT.N) 3,6 % v pátek nejvíce podpořily index S&P 500. 

Ropa ale po zprávě vyrostla 3 %. Růst cen ropy a tím i nákladů ale snižuje hodnotu akcií aerolinek. Akcie American Airlines Group (AAL.O) a United Airlines Holdings (UAL.O) tak v pátek ztratily 5,0 % a 3,6 %.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,4 % na 3 205 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,5 % na 28 376 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) připsal 0,7 % na 8 887 bodů. 

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo nadprůměrných zhruba 7,47 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo o něco více, 6,95 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web