Akcie

Akciový trh USA: S&P 500 vymazal velkou ztrátu a uzavřel v zisku, investoři nakupovali zlevněné tituly, výnosy dluhopisů vzrostly nad minima

Čtvrtek 8. srpen 2019 19:42

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 zvrátil své úvodní ostřejší ztráty, které musel čelit s otevřením standardního obchodování hlavních amerických akciových trhů a středeční obchodování uzavřel s mírným ziskem. Investoři lovili po nedávných výprodejích cenově zvýhodněné akciové tituly. Výnosy dluhopisů otočily ze svých významných minim, jejichž zasažení zvýšilo obavy z hospodářské recese.

Rostoucí obavy z globálního ekonomického oslabení a poklesu růstu světové ekonomiky vyvolané hlavně eskalovanými nejistotami obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. zvýšily očekávání, že Federální rezervní systém USA bude muset zrychlit své tempo redukcí své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Tyto důvody dříve stlačily výnosy státních dluhopisů USA prudce níže. Výnosy klíčových 10-letých státních dluhopisů USA se dotkly svých nejnižších hodnot od října 2016.

Během středeční obchodní seance nejvíce ze všech hlavních sektorů indexu S&P 500 ztratily akcie sektoru finance, 1,2 %. Naopak indexy akciové sektorů základního spotřebitelského zboží a materiálů končily středeční obchodování každý se ziskem více než 1 %.

Futures kontrakty úrokových sazeb naznačují, že obchodníci čekají, že Fed sníží do konce roku úrokové sazby ještě třikrát.

Ministerstvo financí USA 5.8. označilo Čínu jako měnového manipulátora. Prudce tak vyostřily pokračující spory obou největších ekonomik světa. Čína totiž 5.8. nechala svoji měnu juan silně oslabit na více než desetileté minimum. Čínský juan oslabil na svoji nejslabší hladinu za posledních 11 let. Někteří investoři spatřují v pohybu čínské měny přímou odpověď na Trumpovo vyhlášení dalšího zvýšení celní dovozní sazby o 10 procentních bodů na další importy čínského zboží do USA za 300 mld. USD. Slabší juan a silnější dolar ztěžují aktivitu a podnikání amerických firem v Číně tím, že efektivně zvyšují náklady jejich zboží čínským zákazníkům.

Čína v reakci na administrativní hrozbu USA změny image měnové kategorie čínského juanu varovala před velmi vážnými důsledky. K tlakům přidalo i čínské ministerstvo obchodu, které uvedlo, že čínské firmy zastavily nákupy zemědělských produktů USA a že Čína nevyloučí možnost zavedení importních cel na dovoz zemědělských produktů USA nakoupené po 3.8.

V pondělí akcie USA procentuálně oslabily v denním srovnání nejvíc v tomto roce. Během pondělního obchodování index S&P 500 oslabil 3 %, v denním srovnání procentuálně nejvíce od 4. prosince.

Oba hlavní akciové indexy USA S&P 500 (.SPX) a Nasdaq Composite (.IXIC) v úterý přestřihly svůj šestidenní sled svých poklesů. Akciové trhy stále vrávorají od začátku srpna, kdy prezident USA Donald Trump vyhlásil svůj uvalit další zvýšení dovozních cel USA na další dovoz zboží Čínské lidové republiky do USA za 300 mld. USD o 10 procentních bodů , který zažehl další eskalaci obchodních válek USA a Číny.

Akcie CVS Health + 7,5 %, akcie Walt Disney - 4,9 %


Akcie CVS Health ve středu silně vzrostly 7,5 % poté, co řetězec prodejen léků zvýšil svoji předpověď celoročního zisku.

Akcie Walt Disney ve středu odepsaly 4,9 %, den poté, co kvartální zisk firmy zaostal za očekáváním analytiků kvůli vyšším investicím do své vysílací platformy.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vystoupal 0,1 % na 2 884 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) ztratil 0,1 % na 26 007 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) posílil 0,4 % na 7 863 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 9,05 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,1 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web