Akcie

Akciový trh USA se oklepal z Macy’s, rostl popáté v řadě

Pátek 11. leden 2019 14:26

Wall Street ve čtvrtek prodloužil svoji šňůru na pět růstových obchodních dní. Seance byla charakterizovaná kolísavým obchodováním. Investoři reagovali na smíšené komentáře guvernéra Fedu Jerome Powella.


Powell opakoval výhledy jiných bankéřů Fedu, že centrální banka bude v případě dalších zvyšování své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate “trpělivá”. Powell ale rovněž zvýšil obavy z velikosti dluhu USA. Také zmínil, že bilance Fedu bude podstatně menší.

Fed před několik lety postupně redukoval a časem i uzavřel program kvantitativního uvolňování v podobě snížení resp. zastavení nákupů cenných papírů.

Ty zahájil po světové finanční krizi v letech 2008 - 2009 s cílem posílit životadárnou likviditu finančního systému USA, posílit jeho důvěryhodnost a současně podpořením nabídky peněz tlačit na pokles úrokových sazeb s cílem pomoci úvěrům, ekonomické aktivité, trhům práce a inflaci. Tato nestandardní monetární politika byla aplikována za situace, kdy úrokové sazby již byly na nule a její další redukce a nutná pomoc ekonomice již nebyla možná. Normalizace ekonomických podmínek pak vedla i k útlumu kvantitativního uvolňování.

Později během cyklu zvyšování úr. sazeb Fed zahájil opačný systém vůči silné monetární expanzi. Svoji rozšířenou bilanci cenných papírů začal redukovat. Prodeje dluhopisů stahují likviditu z trhů a tlačí na růst úrokových sazeb za situace kdy ekonomika svým růstem překonává svůj potenciál a trhy práce jsou blízko stavu plné zaměstnanosti s nebezpečím posílení růstu mezd.

Jenže signály slabosti ekonomiky USA více patrné v posledních měsících vzbuzují obavu, zda současné zvyšování hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate a redukce bilance cenných papírů Fedu příliš netlačí na růst tržních úrokových sazeb s rizikem nadměrných nákladů pořízení peněz firmami a domácnostmi, zaškrcením úvěrové a tím i ekonomické aktivity.

Powellovy komentáře významného poklesu bilance oslabovaly akcie

Po těchto komentářích Powella dluhu a bilance Fedu, které opět zahrozily odhodláním Fedu pokračovat v redukci monetární expanze hlavní akciové indexy USA ale během čtvrtečního obchodování dočasně zabředly ve ztrátovém teritoriu.

Fed jinak v posledních týdnech opakovaně naznačuje, že s dalším zvyšováním úr. sazeb, jehož výhled pro tento rok snížil na 0,5 procentního bodu z 0,75 procentního bodu nebude spěchat. Guverné Fedu Jerome Powell již letos stihl naznačit, že centrální banka bude reflektovat rizika slabosti ekonomiky a případně citelně reagovat monetární politikou. Někteří členové Fedu naznačovali, že zvýšení hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate letos může být ještě nižší, což odpovídá i našemu výhledu jejího letošního zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu. Je tedy ve hře o (po)zastavení cyklu utahování monetární expanze v podobě zvyšování hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

V pozdní středeční části obchodní seance to potvrdilo i zveřejnění Zápisu ze zasedání Fed úrokových sazeb 18.-19. prosince. Na něm ještě Fed v souladu se svou signalizací v předchozích týdnech a dle očekávání trhu ještě Federal Funds Rate zvýšil o 0,25 procentního bodu.

Zápis ukázal, že skupina bankéřů na zasedání uvedla, že by mohli z pohledu případného budoucího zvyšování Federal Funds Rate být trpěliví.

Trh se veze na vlně optimismu obchodní dohody USA - Čína

Hlavní akciový index USA S&P 500 je nyní zhruba 10 % nad 20-měsíčním vánočním minimem. Na denní bázi, pětidenní růst akciového trhu je od září jeho nejdelší nepřetržitou ziskovou etapou

Trhy odložily pesimismus do pozadí s nadějemi dohody dvou největších ekonomik světa USA a Číny. Šance smíru poněkud uklidnila obavy dopadu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě obchodního sporu na světový ekonomický růst. Protekcionismus a celní války rozpoutané USA se svými hlavními obchodními partnery sužovaly globální ekonomiku a trhu celý minulý rok.

Spojeným státům se loni podařilo dosáhnout některých předběžných dohod (s Evropskou unií) či komplexních dohod (s Kanadou a Mexikem). Hlavní obchodní bitva zatím byla pouze přerušena na přelomu listopadu a prosince dohodou v argentinském Buenos Aires.

USA i Čína krátce po Novém roce zahájily své první osobní rozhovory od 90-denního obchodního příměří dosaženého na přelomu listopadu a prosince v Buenos Aires v Argentině. USA slíbily po přechodnou dobu upustit od plánovaného zvýšení cel výměnou za příslib strukturálních změn ze strany Číny a navýšení importu z USA do Číny.

Čína v návrzích není konkrétní

Úřad obchodních reprezentantů USA s uzavřením obchodních jednání v Pekingu uvedl, že Čína slíbila koupit významný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a služeb USA.

Čína pokud není přímo USA napadena sprškou nových cel či provokativním komentářem se snaží vystupovat vystřícně a dává najevo, že o dohodu silně stojí. S výjimkou komentářů prezidenta USA Donalda Trumpa k obchodním válkám, které ale byly značně proměnlivé a tedy pro trhy hůře čitelné a spolehlivé se čelní představitelé obchodu USA dosud vyjadřovali k obchodním vztahům s Čínou často skepticky a kriticky.

Na druhou stranu optimismus vůči vyhlídkám mezinárodního obchodu poněkud ochabl, když Čína zatím nenabídla příliš detailů vůči klíčovým oblastem jednání vyjednavačů obou zemí jako jsou vynucené transfery technologií, práva intelektuálního vlastnictví, celní bariéry kybernetické útoky.

Příznivě na trh od začátku roku zapůsobila i nečekaně silná zpráva zaměstnanosti tišící obavy z významnějšího slábnutí růstu ekonomiky a současné indikace centrální banky USA, že zvyšování úr. sazeb bude menší, než se čekalo.

Před výsledkovou sezónou zahrozili Macy’s American Airlines Group

Zprávy firem Macy’s a American Airlines zvýšily obavy, že růst korporátních zisků zpomalí. Akcie Macy’s se ve čtvrtek potopily 17,7 % a stáhly níže akcie dalších maloobchodů. Operátor obchodních domů totiž snížil předpovědi svých tržeb stejných prodejen za celý rok kvůli slabé poptávce během poloviny prosince.

Akcie American Airlines Group ve čtvrtek silně klesly 4,1 %. Jednička leteckých přepravců USA snížila svoje předpovědi zisku a jednotkových tržeb za čtvrté čtvrtletí. Ten pokles akcií firmy stáhl akcie jiných aerolinek rovněž do ztráty.

Za několik dnů vypukne naplno výsledková sezóna firem USA za čtvrté čtvrtletí. Firmy indexu S&P 500 v průměru mají dle dat IBES Refinitivu vykázat růst zisku na akcii 14,5 %. Výhled stejného ukazatele za celý rok 2019 již ale činní “pouze” 6,4 %, což je za novoročním výhledem 7,3 %.

Index akcií průmyslu vzhledem k své globalizovanosti a expozici vůči vztahům, aktivitě a obchodní výměně s Čínou citlivých na dění mezinárodního obchodu indexu S&P 500 ve čtvrtek vzrostl 1,4 %. Jejich růst byl veden zisky akcií Boeingu 2,6 %. Letectvo USA totiž přijalo dlouho odkládaný letecký tanker KC-46. Tento producent letadel má rovněž významnou expozici vůči Číně. Boeing spolu s Caterpillarem během obchodních válek je jejich burzovním reprezentantem, barometrem a indikátorem sentimentu obchodních vztahů USA a Číny.

Ve čtvrtek rostly téměřm všechny sektory

Deset z jedenácti indexů hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 ve čtvrtek posílilo. Největší růst vykázaly nemovitosti, 1,6 %. Naopak akciový sektor diskreční spotřeby jako jediný ve čtvrtek ztratil, konkrétně 0,2 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,5 % na 2 597 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,5 % na 24 002 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,4 % na 6 987 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,9 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web