Akcie

Akciový trh USA: Stagnace uzavřela slabý srpen, před Svátkem práce USA se přiblížilo zavedení cel USA a Číny

Pondělí 2. září 2019 16:46

Wall Street zakončil týden nevýznamnou páteční obchodní seancí. Obchodnjíci byly opatrní před prodlouženým víkendem o Svátek práce, o kterém měla vejít v platnost nová vlna dovozních obchodních cel Spojených států amerických na dovozy zboží Čínské lidové republiky resp. dovozních obchodních cel Číny na importy zboží USA.

Zatímco hlavní akciový index USA S&P 500 (.SPX) poslední srpnový týden registroval svůj nejsilnější týdenní zisk od června, v měsíčním srovnání naopak srpen přinesl největší měsíční pokles cen akcií od května. Investoři v srpnu prodávali riziková aktiva kvůli pokračující eskalaci vařícího vleklého neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. Ty stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. To byl důvod inverze klíčové části výnosové křivky státních dluhopisů USA, kdy výnosy dluhopiusů s delší dobou splatnosti klesly pod výnosy dluhopisů s kratší dobou splatnosti, která předvídá hospodářskou recesi a která vyděsila akciové burzy a přispěla k jejich oslabení.

První zářijové pondělí tradičně patří Svátku práce USA. Americké finanční trhy jej budou respektovat a budou zavřeny. Obchodní objemy v pátek byly malé. Běžné předsváteční oslabení obchodní aktivity, kdy obchodníci před více dny událostí na které nemohou v době obchodního klidu odpovědět raději vyčkávají je navíc okořeněno ohlášeným vzájemným zavedením dovozních obchodních cel USA a Číny a s tím související velkou nejistotou.

Akcie producenta polévek a podobných produktů Campbell Soup (CPB.N) v pátek posílily 3,9 %. I to akcii v pátek charakterizovaný menšími cenovými změnami akcií stačilo, aby v pátek patřila k čelním procentuálním skokanům indexu S&P 500 dne. Důvodem růstuá akcií této firmy bylo její kvartální očekávání zisku, nad odhadem trhu.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) posílil 0,1 % na 2 926 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) získal 0,2 % na 26 403 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) přišel o 0,1 % na 7 963 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo podprůměrných 5,71 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,13 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web