Akcie

Akciový trh USA: Trumpův tweet plánu dalšího zvýšení cel na čínské zboží srazil trh

Pátek 2. srpen 2019 19:51

Wall Street ve čtvrtek opět oslabil. Úvodní zisky totiž prudce vymazal prezident Spojených států amerických Donald Trump. Prezident opět otevřel a dále ostře zvýšil nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Trump v tweetové zprávě seznámil veřejnost s plánem dál zvýšit dovozní cla USA na import čínského zboží do USA za 300 mld. USD o 10 procentních bodů od 1.9. 2019. Trump dále pohrozil dále zvýšit celní dovozní zátěž pro Čínu, pokud čínský prezident Si Ťin-pching nebude rychleji jednat k dosažení obchodní dohody obou největších ekonomik světa. Trump řekl, že pokud obchodní rozhovory nedosáhnou pokroku, může zvýšit dovozní cla dále, i nad hladinu zvýšení 25 procentních bodů, které již uvalil na zbývající importy zboží Číny do USA za 250 mld. USD.

Výsledková sezóna firem USA pokračuje v plných obrátkách. Již 355 firem z 500 společnostíé sdružených v indexu S&P 500 zveřejnilo své výsledky. Z nich podle dat Refinitivu 74,4 % překonalo odhady Wall Streetu.

Analytici s firemní výsledky zlepšily své očekávání zisků. Čekají nyní dle dat Refinitivu, že zisky firem indexu S&P 500 za druhý kvartál meziročně posílí 2,5 %. Ještě na začátku výsledkové sezóny 17.7. před dvěma dny ekonomové čekali jejich pokles.

V centru sledovanosti firemní výsledkové sezóny budou podle očekávání hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Akcie Kelloggu vzrostly 9,3 % s tím, jak silnější poptávka v Severní Americe pomohla firmě produkující balené potraviny překonat odhady jejích výsledků druhého čtvrtletí.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,9 % na 2 954 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 1,1 % na 26 583 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,8 % na 8 111 bodů.

Své majitele v čtvrtek na burzách USA změnilo 9,89 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,48 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web