Akcie

Akciový trh USA: Wall Steet oslabil s pozorností trhu na Blízký východ, akcie producentů čipů ale vzrostly

Středa 8. leden 2020 22:20

Hlavní akciové indexy Wall Streetu v úterý klesly s tím jak trvala opatrnost trhu vzhledem ke konfliktu Spojených států amerických a Íránu. Akcie energetických firem oslabily s poklesem ceny ropy po jejím nedávném silném růstu.

Akcie firem Exxon Mobil (XOM.N) a Chevron v úterý oslabily s poklesem ceny ropy. Ty v minulých dnech silně vzrostly s vyostřením vztahů USA a Íránu po zabití čelního íránského generála. 

Naopak silně vzrostly akcie producentů čipů. Pomohl tomu i růst cen akcií Micron Technology (MU.O) 8,8 % se zvýšením hodnocení akcie na “nadvýkonnost” brokerem Cowen. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) oslabil 0,3 % na 3 237 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 0,4 % na 28 584 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) stagnoval na 9 069 bodech. 

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo nadprůměrných zhruba 6,89 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo o něco víc, 6,94 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web