Akcie

Akciový trh USA: Wall Street klesl s akciemi bank s vyhlidkami snížení úr. sazeb, akcie energií klesly

Čtvrtek 13. červen 2019 19:24

Wall Street ve středu končil mírně oslaben. Akcie bank klesly s růstem očekáváním snížení úrokových sazeb USA. Akcie firem sektoru energie padly spolu s ropnými cenami.

Index energií ve stžedu klesly 1,4 %, nejvíce ze všech 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500. Obavy o poptávku po ropě stáhly ceny surové ropy USA níže 4 %. Od začátku roku sektor energií vykazuje nejhorší výkonnost ze všech hlavních akciových sektorů indexu S&P 500.

Zpráva ministerstva práce ukaázala, že index spotřebitelských cen (CPI) v květnu vzrostl méně než se čekalo. Data potvrzují další drobné zpomalení inflace, o něco víc, než se čekalo. Inflace se nicméně stále pohybuje blízko cíle Fedu.

Slabost inflace podpořila očekávání snížení úrokových sazeb Fedem. Nižší úrokové sazby sráží ziskové marže bank a proto jejich akciový index ve středu ztratil 1,4 % a celkový index financí odepsal 1 %.

Akcie Facebooku ve středu oslabily 1,7 % poté, co deník Wall Street Journal reportoval, že gigant sociálních médií zveřejnil emaily potenciálně spojující ředitele firmy Marka Zuckerberga s možnými problematickými privátními praktikami firmy. Zuckerberg o nich podle deníku věděl. V současnosti probíhá federální vyšetřování firmy.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,2 % na 2 880 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,2 % na 26 005 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,4 % na 7 793 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 5,98 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,88 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web