Akcie

Akciový trh USA: Wall Street korigoval prudce výš, naděje podpůrných opatření ekonomiky uklidnila obavy recese

Středa 11. březen 2020 23:54

Wall Street po silných propadech v minulých dnech se v úterý vyvezl na růstové vlně. Trh Spojených států amerických se odrazil od okraje potvrzení klesajícího medvědího akciového trhu s tím jak investice do výrazně zlevněných akciových titulů a naděje vládních fiskálních podpůrných opatření ekonomiky uklidnila obavy investorů koronaviru a rostoucích známek bezprostředně hrozící hospodářské recese.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA v úterý vyskočily přibližně 5 % den poté, co akciové trhy utrpěly svoje největší denní ztráty od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Přesto hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite zakončily úterní obchodní seanci přibližně 15 % za svými historicky rekordními zavíracími maximy dosaženými 19.2. 2020. Kdyby vzdálenost poklesu vzrostla za 20 %, potvrdil by se klesající medvědí akciový trh. 

Prezident USA Donald Trump řekl, že podnikne "významné kroky” aby zklidnily obavy trhu žádostí Kongresu USA o fiskální balíček podpůrných opatření ekonomiky obsahující mezi jinými opatřeními snížení daní z mezd.

Investoři většinou čekají, že centrální banka USA Federální rezervní systém opět sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate podruhé tento měsíc, na závěr svého řádného dvoudenního zasedání 17.-18.3. Předtím to bylo mimořádně začátkem března s cílem přitlumit paniku koronavirové epidemie. 

Indexy všech 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 v úterý vzrostly. Jejich růst vedly sektory technologie (.SPLRCT) a na úrokových sazbách citlivé finance (.SPSY). Právě index tohoto akciového sektoru v úterý vyskočil 6,0 % poté, co utrpěl svůj největší denní pokles za více než dekádu a poté, co výnosy státních dluhopisů USA  otočily výš z rekordních minim. Akciový sektor finance trpí s propadem úrokových sazeb v důsledku úderu koronaviru, který redukuje ziskové marže bank depozitních a úvěrových úrokových sazeb.

Pád ceny ropy přilil olej do akciového prodejního ohně


Tržní nejistoty obklopující koronavirus byly vyostřeny přes víkend s tím jak Saúdská Arábie a Rusko zrušily svůj pakt redukce nabídky k obnovení rovnováhy nabídky a poptávky ropy a k podpoře cen ropy a slíbily zvýšit produkci surové ropy. 

Ceny ropy ale otočily do prudkého růstu po jejich procentuálních propadech 6.3. krátce po rozhodnutí Organizací zemí vyvážejících ropu OPEC a Ruska a hlavně 9.3., který byl od války v Perské zálivu 1991 rekordní. Futures kontrakt severomořské surové ropy Brent s nejkratší dobou splatnosti (LCOc1) vzrostl 10 % poté, co Rusko naznačilo, že je otevřeno rozhovorům s OPECem. 

Index akciového sektoru energie (.SPNY) tak obrátil k růstu z jeho nejhoršího historicky rekordního poklesu a posílil 5,0 %. 

Akciové výprodeje nabrali znovu na intenzitě přes víkend s tím, jak zkolaboval pakt ropné nabídky mezi Organizací zemí vyvážejících ropu OPECem a Ruskem, který měl prodloužit a navýšit stávají redukce ropné produkce. Místo toho nejen, že nebyla prodloužena a posílena stávající redukční dohoda jak navrhovala Saúdská Arábie, ale ani nebyla alespoň prodloužena ta stávající, což navrhovalo Rusko. Saúdská Arábie, hlavní lídr OPECu, totiž tlačila na posílení redukce a Rusku nabídla variantu “všechno nebo nic". Obě země pak slíbily zvýšit produkci za situace převisu nabídky ropy nad její poptávkou a perspektivě dalšího slábnutí poptávky ropy v souvislosti s úderem koronaviru. 

Zasedání OPECu a zemí spolupracujících s OPECem včetně Ruska v rámci skupiny OPEC+ tak názorně předvedly jak v krizi nespolupracovat. Logické řešení v případě hrozby poklesu poptávky ropy je utlumení její nabídky a obnovení rovnováhy trhu. Jenže jednající strany, hlavně Rusko, cítily domácí tlak vršící se s perspektivou plánovaného útlumu těžby ropy a nechtěly se vzdávat svého podílu trhu ropy. 

V důsledku nedohody Organizace zemí vyvázejících produkčních limitů, která znamená, že od 1.4. 2020 země organizace již nebudou vázáné dohodami omezení těžby ropy a mohou tak produkovat ropy kolik chtějí. Vzhledem k očekávanému poklesu poptávky po ropě kvůli koronaviru a trvalému převisu nabídky ropy nad její poptávkou tak trhu ropy hrozí velká nerovnováha převisu její nabídky nad poptávkou a tím i silný tlak na velký pokles ceny ropy. 

Ceny ropy v pondělí zaregistrovaly svůj největší denní pokles od války v Perském zálivu 1991. Futures kontrakty surové severomořské ropy Brent (LCOc1) tak v pondělí zavíraly se ztrátou 23.88 %. Futures kontrakt lehké americké ropy WTI s nejkratší dobou splatnosti v pondělí odepsal 25,1 %. Proto akciový index sektoru energií indexu S&P 500 (.SPNY) v pondělí propadl 20,1 %. v denním srovnání historicky rekordně. Již v pátek poté, co se trhy dozvěděly, že jednání OPECu a Ruska skončilo krachem ceny ropy oslabily 10 %. 

Akcie Chevronu (.CVX.N) a Marathon Oil (MRO.N) v úterý vyskočily 5,3 % resp. 21,2 % poté, co ropné společnosti oznámily snahu o redukci nákladů v boji s padajícími cenami surové ropy. 

Jakoby nestačilo, že světové akciové trhy již byly na hraně s tím jak celosvětově potvrzené případy koronaviru přesáhly 110 000, což způsobilo rozsáhlý výpadek nabídky a plošné karanténní opatření s tím jak se vlády světa snažily dostat rychle se šířící epidemii koronaviru a její efekty pod kontrolu. 

Globální trhy jsou v posledních týdnech otřeseny rapidně se šířícím koronavirem, který způsobil plošný výpadek firemních dodavatelsko odběratelských vztahů, ochromil odvětví cestovního ruchu a vyvolal drastické omezující opatření v těžce koronavirem zasažené Itálii a v dalších státech. 

Akcie Amazon.com a UPS silně vzrostly se zvýšením jejch hodnocení


Akcie United Parcel Service (UPS.N) v úterý silně vzrostly 6,5 % s tím jak broker a firma investičního bankovnictví Stifel zvýšila hodnocení tohoto akciového titulu na “koupit”, zatímco akcie Amazon.com (AMZN.O) v úterý získaly silných 5,1 % poté, co investiční banka Cowen zvýšila cenový cíl tohoto titulu. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) silně vzrostl 4,94 % na 2 883 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) silně vzrostl 4,89 % na 25 018 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) silně vzrostl 4,95 % na 8 344 bodů.

V úterý se podobně jako v minulých dnech na burzách USA zobchodovaly stále velmi silné objemy, 15,81 mld. akcií, stále značně více než kolik se zobchodovalo v posledních 20 obchodních dnech v denním průměru plné obchodní seance, tj. 11,52 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web