Akcie

Akciový trh USA: Wall Street mírně vzrostl poté, co Trump zažehl naději obchodu USA - Čína

Pondělí 27. květen 2019 15:16

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických v pátek drobně posílily. Prezident USA Donald Trump nadějnými komentáři obchodních vztahů s Čínskou lidovou republikou uklidnil obavy části trhu. V předchozích obchodních seancích akciový trh klesl.

Hlavní akciový index USA S&P 500 za celý minulý týden ztratil více než 1 %. Je to již jeho třetí týden ztrát v řadě. Důvodem jsou stále obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek hlavně USA a Číny. Ty by mohly rezultovat v pokles růstu světové ekonomiky.

Akcie v pátek plošně rostly, když zisk registrovalo 9 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500. Zisky hlavních akciových indexů nicméně tlumily poklesy akcií Applu a matky Googlu Alphabetu.

Procentuální zisky hlavních akciovýh sektorů indexu S&P 500 táhly finance posílením 0,8 %. Výnosy státních dluhopisů USA totiž vzrostly poprvé za poslední tři dny. Růst výnosů dluhopisů a tržních úroových sazeb opbecně zvyšuje ziskové marže finančních ústavů a bank.

Akcie posílily s výhledem Trumpa rychlého dosažení obchodní dohody

Trump pozdě ve čtvrtek řekl, že předpokládá rychlé řešení obchodní války s Čínou. Dodal, že by součástí očekávané klíčové celkové rámcové obchodní dohody USA - Čína by mohla být čínský výrobce telekomunikačního zboží Huawei Technologies, na kterou USA uvalily restrikce. Přesto Huawei popsal adjektivem “velmi nebezpečná”.

Od posledního kola obchodních jednání ve Washingtonu v polovině května nejsou naplánovány žádné rozhovory vysoké diplomatické úrovně USA a Číny.

Přesto Trumpovy komentáře mírně postrčily akcie USA výše v oslabené obchodní aktivitě před prodlouženým víkendem. Pátek byl plnou obchodní seancí s nejnižším letošním obchodním objemem.

Optimismus ze začátku roku je pryč, eskalace obchodních válek sráží akcie

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Přes úterní zisky hlavní akciový index USA S&P 500 stále směřuje ke své první měsíční ztrátě tohoto roku. Ta by současně byla největší měsíční ztrátou od prosincových akciových výprodejů.

Důvodem jsou tlaky rostoucích starostí akciové burzy prodloužených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky.

Restrikce USA tlačí na firmy USA nahrazovat Huawei, dopady jsou rozsáhlé

Prezident USA Donald Trump nedávno zařadil Huawei na černou listinu firem, která nesou “nepřijatelná rizika” národní bezpečnosti. Prezidentský výnos dává vládě moc omezit jakékoliv transakce těchto "zahraničních protivníků”, které obsahují informace a komunikační technologie. Nařízení omezuje firmy USA s těmito firmami obchodovat a kooperovat bez vládní licence.

Tento krok USA vedl k tomu, že několik hlavních technologických firem USA omezilo obchodní aktivity s největším světovým producentem telekomunikačního vybavení. Google Alphabetu rozhodl zastavit poskytování přístupu Huawei k jeho aplikacím a službám. Výrobce částí mobilních telefonů Lumentum Holdings rovněž oznámil, že přerušil dodávky Huawei. Jiní producenti čipů včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu podle zprávy Bloombergu zatím nebudou Huawei dodávat.

Jenže tento krok by nepříznivě rovněž ovlivnil tržby, zisk i aktivitu těchto firem. Producenti čipů, z nichž řada dodává techniku Huawei nesly tíhu pondělního výprodeje.

Restrikce USA na Huawei taky zvýšily obavy další eskalace obchodní válek, v tomto případě USA a Čínské lidové republiky.

Politické riziko se tak opět ztělesnilo do podoby firemního a ekonomického rizika. Mohlo by to významným způsobem ovlivnit očekávání tržeb, zisků a aktivity mnoha firem technologického sektoru. Přenos rizik navíc plošně pokračuje, i zpětně. Velký dopad na Huawei může akcelerovat činskou odvetu na poli obchodních válek.

USA ale Huawei povolily tříměsíční odklad restrikcí

Ministerstvo obchodu ale údajně Huawei 20.5. zgarantovalo dočasnou tříměsíční licenci do 19.8., aby pokračovala ve firemních aktivitách s firmami USA a aby tak mohla kupovat jejich zboží do tohoto termínu jako předtím, než byly restrikce implementovány.

Den poté, co dočasné zmírnění restrikcí USA proti Huawei Technologies snížilo prodejní tlak na akcie USA, zprávy, že by Bílý dům mohl uvalit restrikce na další čínskou technologickou firmu opět otřásly akciemi USA. Podle mediálních zpráv by mohlo jít o společnost bezpečnostních kamerových systémů Hikvison.

Akcie Autodesku klesly s nepřesvědčivými výsledky

Akcie firmy Autodesk v pátek oslabily 4,9 %. Producent softwaru hlásil kvartální tržby a zisk za očekáváním trhu.

Ve pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,1 % na 2 826 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,4 % na 25 586 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,1 % na 7 637 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 klesly 1,2 %, index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,7 % a index Nasdaq Composite přišel o 2,3 %. Index Dow Jones Industrial Average klesl pátý týden v řadě. Je to jeho nejdelší ztrátová série za posledních 8 let. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite zaregistrovaly své první třítýdenní poklesy roku.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 5,48 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,95 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web