Akcie

Akciový trh USA: Wall Street na rekordech se zprávou obchodní dohody USA - Čína

Pátek 13. prosinec 2019 17:44

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických ve čtvrtek zasáhly historická rekordní maxima po zprávách, že USA dosáhly v principu obchodní dohodu s Čínskou lidovou republikou, která pomůže vyřešit obchodní války, které oslabovaly trhy téměř poslední dva roky.

Akcie byly podpořeny v úvodní části obchodování, kdy prezident USA Donald Trump tweetoval, že USA jsou blízko obchodní dohodě před dříve naplánovaným termínem exekuce nové vlny obchodních dovozních cel USA na import čínského zboží do USA. Později ve čtvrtek se objevily zprávy, že země obou největších ekonomik světa v principu dosáhly obchodní dohodu. 

Akcie giganta sociálních sítí a médií Facebooku (FB.O) ve čtvrtek ztratily 2,7 % poté, co deník Wall Street Journal reportoval, že Federální obchodní komise USA zvažuje snahu o předběžné soudní nařízení proti firmě. 

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) vzrostl 0,9 % na 3 169 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl 0,8 % na 28 132 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) připsal 0,7 % na 8 717 bodů. 

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo nadprůměrných zhruba 8,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo o něco více, 6,7 mld. akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web