Akcie

Akciový trh USA: Wall Street opět protrhl rekord s optimismem mezinárodního obchodu a firemní výsledkové sezóny

Úterý 14. leden 2020 19:30

Apple, Alphabet a další technologické firmy v pondělí vytáhly Wall Street na historická rekordní maxima s podporou optimismu podpisu dílčí  obchodní dohody Spojených států amerických a Čínské lidové republiky stejně jako nadcházejících firemních výsledkových zpráv USA čtvrtého čtvrtletí.

Akcie firem Apple (AAPL.O), Facebook (FB.O), Netflix (NFLX.O), Microsoft (MSFT.O) a Amazon.com (AMZN.O), které táhnou nejdelší býčí růstový akciový trh historie USA patřily v pondělí k hlavním kontributorům historických rekordních závěrek hlavních akciových indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. 

Akcie Applu v pondělí vzrostly 2,1 % a zavřely na svém historické rekordní maximu. Akciím společnosti Alphabet , matky firmy Google (GOOGL.O) se rovněž podařilo vystoupat na své historicky rekordní maximum s denním pondělním  ziskem 0,8 %. Tržní kapitalizace Alphabetu tak vzrostla na 993 mil. USD. 

USA připravili Číně zrušení obvinění, že je “měnový manipulátor”


Oslabení tlaků Blízkého východu a Fáze 1 obchodní dohody dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, která má být podepsána ve Washingtonu 15.1. během posledního týdne podpořily rizikovější investice. 

Agentura Bloomberg rovněž s citací zdrojů reportovala, že administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa plánuje zrušit stanovisko, že Čína je “měnový manipulátor”, což rovněž přidalo nákupní náladě trhu. Měnové manipulace mívají cíl získat nespravedlivou výhodu mezinárodního obchodu a bývají opláceny protekcionistickými opatřeními mezinárodního obchodu. Měnové manipulace tak lze chápat jako nástroj měnových válek. 

Firemní výsledková sezóna za dveřmi, trh opět čeká pokles zisků


Investoři čekají na výsledky největších amerických bank JPMorgan Chase (JPM.N), Citigroup (C.N) a Wells Fargo (WFC.N), které od úterý rozehrají firemní výsledkovou sezónu 4. čtvrtletí. 

Firemní výsledková sezóna USA posledního kvartálu 2018 zahajuje v polovině ledna naostro. Analytici čekají, že zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 oslabily 0,6 %, což by znamenalo podle dat Refinitiv IBES jejich druhý kvartální pokles v řadě. 

Mnoho investorů ale již vyhlíží budoucnost potenciálně vydařenějších kvartálů firemních výsledků s řešením obchodního sporu USA a Číny.

Akcie Tesly prudce vzrostly na rekord


Akcie Tesly (TSLA.O) v pondělí vyspurtovaly vzhůru 9,8 % na svoje historické rekordní maximum po zprávě, že Čína tento rok významněji nezkrátí podporu automobilů nových energií. Navíc investiční banka Oppenheimer zvýšila svůj cenový cíl akcie této firmy. 

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) získal 0,7 % na 3 288 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) vzrostl  0,3 % na 28 907 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) vyskočil 1,0 % na 9 274 bodů. 

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo průměrných 7,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo přibližně stejně tolik akcií. 

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web