Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil kvůli geopolitickým tlakům a obavám recese

Středa 14. srpen 2019 0:00

Akcie Spojených států amerických v pondělí oslabily v plošném výprodeji. Kypící geopolitické tlaky vystrašily akciové investory a vedly též růst dluhopisového trhu. Mezitím vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. přikládá ke starostem hrozící hospodářské recese.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA pondělí uzavřely prudce níže při nízkých obchodních objemech. Na trhu převažovaly obavy z masových demonstrací v Hongkongu, tedy ve Zvláštní administrativní oblasti Čínské lidové republiky, které přikládají další polínko pod kotel napjatým vztahům USA a Číny, v obchodní oblastí ale i v politické sféře.

Trhu rovněž ublížila i porážka argentinského prezidenta Mauricia Macriho v primárních volbách. Za dva měsíce už Argentinu čekají prezidentské volby naostro a Macri ho čeká těžký úkol výsledek otočit. Argenetinské peso k dolaru i aregntinská akciová burza po zprávě prudce oslabily (19 % resp. 30 %). Významná politická i tržní nestabilita ve významné latinskoamerické zemi investiční kategorie rozvíjejících se trhů se přesunula i na hlavní světové finanční trhy. Přesun kapitálu z aktiv rizika do bezpečnějších aktiv, mezi která trh místy počítá i zlato vedlo právě k posílení žlutého kovu 1 %. Zlato se obchoduje na více než 6-letém maximu.

Pondělní prodeje akcií od ztráty neušetřily žádný ze všech 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500. Největší procentuální poklesy vykázaly sektory finance, materiály, energie a diskreční spotřeba

Akcie Amgenu po patentovém rozhodnutí soudu i v pondělí rostly


Akcie Amgenu v pátek vzrostl 5,9 % po zprávě, že soud USA řekl, že patenty klíčového léku Amgenu Enbrel, který léří revmatickou artritidu jsou platné. Verdikt popřel apel Novartisu. Akcie Amgenu rovněž v pondělí pokračovaly v růstu, když zpevnily 4,9 % po soudním rozhodnutí potvrzující dva patenty k léku firmy Enbrel.

Firemní výsledková sezóna USA druhého čtvrtletí se blíží ke své cílové čáře. Svá data již oznámilo 452 firem indexu S&P 500. Z nich 73,5 % překonalo očekávání trhu. Podle dat Refinitivu ale vůči třetímu kvartálu firmy vydaly 58 negativních a 19 pozitivních předběžných oznámení, tedy v poměru 3,1/1, což je víc než dlouhodobý průměr tohoto ukazatele od roku 1997 2,7.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) přišel o 1,2 % na 2 883 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) klesl 1,5 % na 25 896 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) ztratil 1,2 % na 7 863 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo silně podprůměrných 6,09 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,24 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web