Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil, pokles juanu opepřil obchodní války USA a Číny

Úterý 6. srpen 2019 21:36

Wall Street v pondělí silně oslabil. Obchodování futures kontraktů po skončení standardního burzovního obchodování naznačovaly další pokles. Předtím pokles čínské měny juan a plán prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa uvalit další dovozní cla USA na dovoz zboží Čínské lidové republiky do USA zažehly další eskalaci obchodních válek USA a Číny.

Futures kontrakt hlavního akciového indexu USA S&P 500 v pondělí v noci po zavření Wall Streetu ztrácel 1 % poté, co USA oficiálně označily Čínu kategorií “měnový manipulátor”. Prudce tak vyostřily pokračující spory obou největších ekonomik světa.

Během pondělního obchodování index S&P 500 oslabil 3 %, v denním srovnání procentuálně nejvíce od 4. prosince. Index mimo to klesl šesté denní obchodování v řadě a vzdálil se od svého rekordního historického zavíracího maxima z 26.7. na asi 6 %.

Čínský juan oslabil na svoji nejslabší hladinu za posledních 11 let. Někteří investoři spatřují v pohybu čínské měny přímou odpověď na Trumpovo vyhlášení dalšího zvýšení celní dovozní sazby o 10 procentních bodů na další importy čínského zboží do USA za 300 mld. USD. Slabší juan a silnější dolar ztěžují aktivitu a podnikání amerických firem v Číně tím, že efektivně zvyšují náklady jejich zboží čínským zákazníkům.

Čína v reakci na administrativní hrozbu USA změny image měnové kategorie čínského juanu varovala před velmi vážnými důsledky. K tlakům přidalo i čínské ministerstvo obchodu, které uvedlo, že čínské firmy zastavily nákupy zemědělských produktů USA a že Čína nevyloučí možnost zavedení importních cel na dovoz zemědělských produktů USA nakoupené po 3.8.

Akcie technologických firem indexu S&P 500 (.SPLRCT) významně zastoupených na čínských trzích ztratily 4,1 %. Akcie Applu (AAPL.O) odepsaly 5,2 %, když analytici varovali, že nově navrhované zvýšení cel může poškodit poptávku po iPhonech.

Akcie Tyson Foods po výsledcích silně vzrostly


Světlým bodem pondělní obchodní seance byly akcie Tyson Foods (TSN.N). Jednička USA zpracování masa překonala svým kvartálním ziskem očekávání trhu a poslala tak své akcie do růstového trháku 5,1 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 (.SPX) ztratil 3,0 % na 2 845 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average (.DJI) padl 2,9 % na 25 718 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite (.IXIC) se potopil 3,5 % na 7 726 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo silně nadprůměrných 9,41 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,8 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Pády akciového trhu USA, nadprůměrná obchodní aktivita a volatilita se přenesly i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly a vrátily k normálu. Letní vyostření obchodních válek USA a Číny ale opět akceleruje pády akciové burzy a tím i volatilitu s obchodními objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web