Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil s nárazem překvapivé celní hrozby Trumpa na Mexiko

Pondělí 3. červen 2019 14:22

Akcie Spojených států amerických v pátek oslabily. Hlavní akciový index USA S&P 500 uzavřel květen se ztrátou. Pro tento index jde o největší květnovou ztrátu od roku 2010.

Pomohla tomu rovněž překvapivá hrozba prezidenta USA Donalda Trumpa uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA. Varování Trump opět naplnila obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií. Obchodní války evidentně snižují růst světové ekonomiky a oslabují světové akciové trhy.

Oba hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite v pátek uzavřely pod svými 200-denními klouzavými průměry, které jsou považovány za silné technické podpůrné hladiny poprvé od 8.3. Jejich proražení signalizuje vyšší pravdpěpodobnost dalších významých ztrát akciových trhů.

Trump zahrozil Mexiku novými cly kvůli nelegální imigraci

Trump pozdě ve čtvrtek tweetem oznámil uvalení dovozních cel na veškeré zboží Mexika dovážené do USA 5 % od 10 června. Celní sazba se bude zvyšovat každý měsíc o 5 % pokud Mexiko podstatně nezastaví nelegální imigraci do USA.

Celní sazba dovozů zboží Mexika do USA se začátkem října zvýší na trvalou hladinu 25 %, pokud Mexiko významně problém nelegální imigrace nevyřeší. V opačném případě USA tato cla zruší.

Nelegální migrační vlny tisíců uprchlíků způsobené násilím a chudobou v domovských zemích přes snahu Mexika stále míří do USA hlavně ze zemí Střední Ameriky, jako je Guatemala, Honduras a Salvador. Poslední hněv Trumpa vyvolala skupina zadržených 1 036 migrantů, kteří nelegálně překročili hranici. Údajně jde o největší skupinu od října.

Mexiko zatím neoplácí, dlouho vyjednávaná obchodní dohoda USMCA se ale otřásá

Mexiko v prvním šoku USA kritizovalo, odvetné opatření ale (zatím) neohlásilo. Do USA míří mexická obchodní delegace. Mexický prezident Manuel Loper Obrador vyzval jeho protějška USA, aby od hrozeb upustil.

Mexiko je s Kanadou největším obchodním partnerem USA. Zavedení cel bezprostředně ohrožuje roky vyjednávanou obchodní smlouvu USMCA USA - Mexiko - Kanada nahrazující smlouvu volného obchodu těchto zemí NAFTA. Ta vstupuje do ratifikačního procesu v Kongresu USA.

Na druhou stranu představitelé USA naznačovaly oddělení poslední celní aktivity Trumpa vůči USMCA, s tím, že USA chtějí, aby Mexiko udělalo pro zastavení nelegální migrace více.

Spojování obchodních válek s politickými tématy špatným znamením

Trhy si ale taky všímají skutečnosti, že hrozba dovozních cel na dovoz zboží Mexika do USA je vázáno na téma národní bezpečnosti, tedy na vazbu s politickými událostmi. Podobné důvody vedly loni k uvalení cel USA na dovoz oceli a hliníku hlavních obchodních partnerů do USA. Riziky národní bezpečnosti obhajují USA některé sankce vůči Číně a ze stejného dovodu zvažují i dovozní cla na dovoz automobilů.

Poslední události tak ukazují, že důvod národní bezpečnosti může být snadno použit v prorůstání protekcionismu mezinárodního obchodu

Zpráva vyvolala prudké oslabení akciových trhů, zejména akcií automobilek Mazda, Toyota, Nissan, Honda motor. Všechny firmy provozují automobilové továrny v Mexiku. Ztratilo i mexické peso.

Akcie Gapu s redukcí výhledu firmy propadly

Akcie maloobchodníka oděvů Gapu v pátek propadly 9,3 %, nejvíce ze všech akcií indexu S&P 500 poté, co firma snížila svůj výhled zisku tohoto roku.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 přišel o 1,3 % na 2 752 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average ztratil 1,4 % na 24 815 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 1,5 % na 7 453 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 oslabil 2,6 %, index Dow Jones Industrial Average 3,0 % a index Nasdaq Composite přišel o 2,4 %. Týdenní pokles indexu Dow Jones Industrial Average byla jeho šestá týdenní ztráta v řadě. To je jeho nejdelší šňůra týdenních ztrát od roku 2011.

Akciová burza v květnu v klesajícím trendu, je na obozoru stabilizace?

V měsíčním srovnání index S&P 500 odepsal 6,6 %, index Dow Jones Industrial Average ztrastil 6,7 % a index Nasdaq Composite oslabil 7,9 %. Jsou to letos první měsíční poklesy těchto indexů.

Hlavní akciový index USA S&P 500 letos v prvních čtyřech měsících vzrostl 17 % s optimismem brzkého dosažení obchodní dohody USA a Číny.

Optimismus se ale (zatím) nenaplnil. Poslední květnová jednání pokrok nepřinesla a jediným viditelným “kontaktem” jsou slovní útoky, které si obě znesvářené strany přes oceán mediálně vyměňují. Nedostatek jasných vyhlídek dalšího řešení obchodního sporu a nebezpečí jeho vleklého protahování či eskalace v květnu trhy nepříznivě rozhodil.

Investoři se více obávali horšících se obchodních vztahů USA a Číny a snažili se hledat útočiště svého kapitálu ve státních dluhopisech. S tím jak Trump posílil celní hrozby Číně, sektory technologií a energií patřily k sektorů s největšími ztrátami od 3. května.

Květnový pokles burzy způsobila i přirozená korekce a výběr zisků

Trh ale možná potřeboval i přirozenou korekci na vstřebání svých silných zisků umocněnou nárazem do silných technických hladin, jejichž překonání potřebovalo nové optimistické ekonomické impulsy. Eskalace obchodních válek ale naopak naděje utlumila a pomohla prodejcům oslabit akcivý trh.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 7,92 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,01 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web