Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil s růstem úzkosti mezinárodního obchodu

Pondělí 20. květen 2019 14:09

Wall Street zakončil páteční obchodování ztrátou. Pokračující tlaky nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek stáhly akcie průmyslových a technologických firem dolů.

Hlavní akciový index Spojených států amerických Dow Jones Industrial Average uvavřel ztrátou již čtvrtý týden v řadě. To je jeho nejdelší šňůra týdenních ztrát za poslední tři roky.

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite utrpěly svoje druhé týdenní poklesy v řadě. Akcie USA totiž nedokázaly plně srovnat jejich pondělní prudkou ztrátu.

Obchodní jednání USA - Čína údajně na mrtvém bodě, Trump odložil rozhodnutí dovozních cel na automobily

Zatímco všechny tři hlavní akciové indexy USA po většinu páteční obchodní seance hledaly směr, po zprávě CNBC, že obchodní jednání USA a Čínské lidové republiky se zastavila se vydaly rozhodným ztrátovým směrem.

Čína přilila olej do ohně stále více hořké obchodní války s USA. Zvolila agresivnější tón mediální komunikace. Naznačila, že další obchodní jednání nemusí být účinná, pokud USA svoji politiku nezmění.

V jiné části multifrontové obchodní války USA prezident USA Donald Trump potvrdil, že odloží rozhodnutí případného uvalení dovozních cel na automobily až o 6 měsíců. Rovněž souhlasil se zrušením cel na kovy pro Kanadu a Mexiko.

Obchodní války oslabily akcie průmyslu

Nervozita mezinárodního obchodu oslabila klíčové průmyslové akcie. Akcie Caterpillaru, 3M, Textronu, General Dynamics a Fedexu pomohly oslabit sektor průmyslu 1,1 %.

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 všechna akciová odvětví zakončila páteční obchodování ztrátou kromě sektoru veřejných služeb. Největší procentuální ztráty v pátek zapsaly sektory průmyslu a energií.

Producent zemědělského vybavení Deer & Co v pátek procentuálně ztratil nejvíce ze všech firem indexu S&P 500. Jeho akcie klesly 7,7 % poté, co firma snížila svoji celoroční předpověď.

Příznivá firemní výsledková sezóna USA (1Q) s ohledem na překonávání očekávání lehce za průměrem

Celkově příznivá firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí je v cílové rovince. Z 460 firem indexu S&P 500, které již své výsledky reportovalo 75,2 % překonalo očekávání zisku. To je mírně za průměrem překonávané očekávání trhu posledních čtyř kvartálů 76 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v období leden - březen vzrostly 1,4 %. Očekávání je výrazně optimističtější vůči 1.4., kdy ekonomové čekali jejich pokles 2 %.

Akcie Under Armour silně vzrostly s navýšením hodnocení od JPMorgan Chase

Akcie výrobce oděvů Under Armour v pátek posílily 7,8 %. Největší banka USA JPMorgan Chase předtím navýšila hodnocení této akcie na “nadvážit”.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,6 % na 2 860 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vyklesal 0,4 % na 25 764 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 1,0 % na 7 816 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 6,71 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,98 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web