Akcie

Akciový trh USA: Wall Street oslabil se snížením očekávání redukce úrokových sazeb

Pondělí 8. červenec 2019 15:49

Akcie Spojených států amerických v pátek klesly. Hlavní akciový index USA S&P 500 přerušil svůj třídenní sled nových historicky rekordních zavíracích maxim po nečekaně silné červnové zprávě zaměstnanosti USA. Ta investory vedla k přehodnocení výhledu, jak moc by Federální rezervní systém USA mohl zmírnit monetární politiku na svém příštím zasedání úrokových sazeb.

Data Ministerstva práce USA ukázala, že zaměstnanost mimo zemědělský sektor v červnu vzrostla 224 000, nejvíce za posledních pět měsíců a značně více, než čekal trh, tedy 160 000.

Trh se silnou zaměstnaností snížil výhled redukce cíle Federal Funds Rate


Předchozí měsíc růst zaměstnanosti prudce zpomalil, což podpořilo očekávání redukce cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate. Červnová data ale ukazují, že v průměru zpomalení růstu zaměstnanosti je spíše menší.

Trh prudce snížil svůj výhled snížení cíle Federal Funds Rate o půl procentního bodu na příštím zasedání monetární politiky Fedu 30.-31.7. Trh nicméně stále věří, že Fed cíl své hlavní úrokové sazby sníží o čtvrt procentního bodu.

Fed ve své pololetní zprávě Kongresu opakoval svůj slib “vhodně jednat”, aby udržel ekonomickou expanzi. Centrální banka taky sdělila, že zatímco ekonomický růst USA v prvním pololetí pokračoval solidním tempem, v posledních měsících pravděpodobně oslabil kvůli dopadu vyšších dovozních cel.

Fed ale taky opakoval, že nízká inflace, jejíž slabosti se trhy obávají je způsobena specifickými jevy, čímž tento význam tohoto efektu snížila. Upozornil rovněž na robustní trhy práce. Tyto komentáře naznačují rezistenci v rámci centrální banky vůči redukci úrokových sazeb.

Akcie bank a financí se silnou zaměstnaností a růstem úrokových sazeb posílily


Akcie bank, které rostou s vzestupem úrokových sazeb, který posiluje jejich ziskové marže úvěrů resp. depozit byly v posledních týdnech pod tlakem kvůli poklesu výnosů hlavních dluhopisů resp. tržních úrokových sazeb v důsledku výhledu redukce cíle Federal Funds Rate USA a signálu expanzivnější monetární politiky Evropské centrální banky kvůli poklesu růstu ekonomické aktivity, inflace a trhu práce v důsledku eskalovaných nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií a taky kvůli plánovanému odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Ve středu ale zpevnily 0,7 % a pomohly k zisku akciovému sektoru finance 0,4 %.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,2 % na 2 990 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,2 % na 26 922 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,1 % na 8 162 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo jen 5,08 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,8 mld. akcií. Je to nejslabší denní obchodní objem tohoto roku plné obchodní seance.

Obchodní objemy na sklonku týdne byly nízké kvůli zkrácenému středečnímu obchodování (a) kvůli čtvrtečnímu svátku Dne nezávislosti USA (4.7.), kdy budou trhy zavřeny.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou a růstem volatility obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web